Obavijesti

Tech

Komentari 0

Roditelji, čitajte djeci priče i bajke, tako uče razmišljati

Roditelji, čitajte djeci priče i bajke, tako uče razmišljati
5

Pobjedničku priču "Neispričane priče... kojima nema kraja" kreativnog natječaja "Bajkaonica za pet" u pet hrvatskih škola učenicima nižih razreda čitat će naš poznati glumac Zijah Sokolović

VIDEO

Pričanje priča djeci od njihove najranije dobi ima značajnu važnost za njihov cjeloživotni razvoj. Stoga je upravo pripovijedanje ovogodišnja tema jubilarnog petog projekta "Neka odrastanje bude dječja igra" koji tvrtka Beiersdorf Hrvatska provodi u suradnji sa Savezom društava "Naša djeca" Hrvatska.
Kreativni natječaj "Bajkaonica za pet" jedan je od ovogodišnjeg programa kroz koji su hrvatski školarci dobili priliku da sami kreiraju svoje priče. 

Na natječaju je krajem listopada predstavljena 21 priča nastala na radionicama Bajkaonica u Društvima „Naša djeca“ koje su održali volonteri s djecom nakon provedene edukacije. Zadatak svakog Društva bio je osmisliti novu, slobodnu interpretaciju poznate bajke H. C. Andersena "Ružno pače“, odnosno osmisliti svoju verziju zadanog djela tako da se ne mijenja ono najbitnije - pouka priče.
- Kroz ovaj program želimo progovoriti o važnosti pripovijedanja za djecu, o pričanju priča djeci od najmanjih nogu, zatim koju ulogu ima u njihovom odrastanju te zašto je bitno senzibilizirati roditelje za pričanje priča - ističu u Savezu društava "Naša djeca" Hrvatske.

Najbolja priča je iz DND-a Sveti Križ Začretje

Stručni žiri sastavljen od tri člana – Magdalene Mlinar Blaić, predstavnice tvrtke Beiersdorf Hrvatska, Ksenije Rožman, stručne suradnice Saveza društva „Naša djeca“ Hrvatske i neovisne stručnjakinje prof. Vladimire Velički s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, odabrao je pobjedničku priču - to su „Neispričane priče...kojima nema kraja“, DND-a Sveti Križ Začretje koju će sljedeći tjedan, od 12. do 16. studenog, čuti učenici nižih razreda pet hrvatskih škola.
A djeci od prvog do četvrtog razreda u školama u Čakovcu, Kutini, Petrinji, Ravnoj Gori i Zagrebu izvesti ambasador projekta, naš poznati glumac Zijah Sokolović.

Bajkaonica, Sokolovic

Ukoričene bajke iz cijelog svijeta

Projekt "Bajkaonica za pet" podržavaju i brojna poznata lica iz javnog života poput Doris Pinčić Rogoznice, Ide Prester, Mirne Medaković Stepinac i Luke Bulića, prepoznajući koliko je važno pričati priče djeci od malih nogu kako bi usvajala ključne poruke o životu i svijetu oko sebe, učila te formirala mišljenja.
Tijekom studenog projekt će se nastaviti kroz NIVEA mjesec pripovijedanja u kojem će se održati Bajkaonice u osnovnim školama, knjižnicama i bolnicama diljem Hrvatske.
U okviru ovogodišnjeg projekta je u pripremi i ekskluzivno ilustrirano izdanje "Bajkaonica po svijetu“, izbor od 12 priča i bajki iz cijelog svijeta. U publikaciju su uvrštene slovačke, grčke, indijanske, španjolske, hrvatske, švedske, kavkaske, burmanske, japanske, talijanske i kanadske priče, po prvi put objavljene na ovim prostorima. Ilustratorica priča poznata je i cijenjena ilustratorica Marsela Hajdinjak, a publikacija izlazi krajem studenoga ove godine, za koji je uvodni tekst „Bajka ili put do djeteta“ napisala sveučilišna profesorica i stručnjakinja za bajke prof. Vladimira Velički.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto