Obavijesti

Tech

Komentari 33

Roditelji, javite nam se, djeci treba pomoći, ali ne previše

Roditelji, javite nam se, djeci treba pomoći, ali ne previše

Bilo bi dobro iskoristiti ovaj period, posebno za starije učenike, da razviju samostalnost i odgovornost, poručuju nastavnici i učitelji diljem Hrvatske. Ključno je mladima osigurati fizičku aktivnost, čak i u ovim uvjetima

VIDEO

Nakon što su brojni roditelji iznijeli koliko su u ova dva tjedna i oni i njihova djeca preopterećeni nastavom na daljinu, porazgovarali smo s nekoliko nastavnika i učitelja u osnovnoj i srednjoj školi. I sami opterećeni ogromnom količinom materijala koji moraju pripremiti, te uvođenjem nove vrste komunikacije sa svojim učenicima, ipak ističu kako su svjesni opterećenja koje su preuzeli roditelji.

- U dva tjedna nastave na daljinu i izolacije mnogo smo toga pokušali, u nečemu smo bili uspješni, u nečemu manje uspješni, ali ono što nismo prestali jest truditi se i iznalaziti nove metode i rješenja. Svakim smo danom pametniji, ali gotovih naputaka i savršenih recepata za ovu situaciju nema - kaže nam Nikolina Vidović, profesorica engleskog jezika u Osnovnoj školi Milana Langa u Bregani.

Pojasnila je kako su virtualne učionice postavili u sustavu Microsoft Teams (koje je odabrala većina nastavnika na preporuku CARNET-a. Neki koriste i Google Classroom, te nekoliko drugih platformi). Svaki razred ima svoju virtualnu učionicu s kanalima za svaki predmet, a učenici su na početku upoznati s pravilima ponašanja. Tehničkih poteškoća ima i nemaju svi učenici jednake uvjete za rad, stoga je nastava na daljinu ponekad veliki izazov, ali strpljenjem i medusobnim razumijevanjem i tomu se može doskočiti.

- Veoma je važno da učenici steknu rutinu i odvoje vrijeme kad su "u školi“ i kad nisu. Stoga se pridržavamo klasičnog školskog rasporeda, ali školski je sat skraćen i traje 20 minuta s odmorima od pet minuta - kaže Nikolina Vidović, te pojašnjava:

Tako postižemo i drugi cilj - ograničiti vrijeme provedeno ispred ekrana. Učenici vec dovoljno vremena provode na mobitelima, a digitalna škola nikako nam ne pomaže u toj borbi. Važno je očuvati vid, ali i ostaviti vrijeme u danu i za druge aktivnosti koje se odvijaju u stvarnom, a ne virtualnom svijetu.

- Trudim se svoje učenike ne opteretiti poslom i ponuditi im zadatke koji će im biti poticajni i zanimljivi kako bismo svi lakše podnijeli ovu situaciju. Vjerujem da je trenutno manje zapravo više, te se nastojim usmjeriti na ključne informacije i dijelove gradiva koje trebaju upamtiti. No, iako ovo nije konvencionalna nastava, i dalje je obvezna te je angažman učenika nužan. Postavljanjem zadataka ili manjih projekata valja ih zaposliti kako bi im dan bio svrhovit - savjetuje Nikolina Vidović.

S obzirom na to da smo ograničeni prostorom u kojem boravimo, a još više mogućnošću kretanja, važno je baviti se fizičkom aktivnošću. Nastava tjelesne i zdravstvene kulture ključna je te bi bilo dobro da učenici vode dnevnik aktivnosti. Učenike valja poticati da, u kontroliranim uvjetima, borave i na svježem zraku, razbistre um, protegnu noge, odu u kratku šetnju...

- Škola je, znamo svi, odgojno-obrazovna institucija, ali još je jedna njezina vrlo važna uloga, a to je socijalizacija. Ona je mjesto gdje smo svakodnevno u neprestanom kontaktu i interakciji s velikim brojem ljudi. U školi se dijeli radost, veselje, tuga, ponos, razočaranje, uspjeh i lijepa riječ. Tješimo jedni druge, pohvaljujemo i bodrimo. Učenicima doista nedostaje prava škola i sve što ona nosi te jedva čekaju povratak u klupe, iako nikad nisu mislili da će to reći… Vjerujem da će i učiteljima nakon ovoga dječja graja i nedisciplina na satu biti glazba za uši - zaključuje Nikolina Vidović.

'Svjesni smo svega što prolaze roditelji'

Profesorica hrvatskog jezika u riječkoj Tehničkoj školi Tamara Šoić ističe kako je većina nastavnika upoznata s alatima u nastavi i godinama ih koristi u svome radu, ali ovakav oblik nastave, bez živog kontakta s učenicima svima je bio je potpuno nov.

- I kao što su se učenici i njihovi roditelji, kojima  ovom prilikom zaista zahvaljujem na strpljenju, susreli s novim načinom ispunjavanja obveza, pisanja zadaća i praćenja nastave, na sličan smo se način morali prilagoditi i mi, nastavnici. Pritom roditelji moraju znati da naš rad prate ravnatelji koji  postupaju prema uputama nadležnog ministarstva - ističe Tamara Šoić. 

Kako pojašnjava, u prvom tjednu nastave nastavnici su u najboljoj namjeri željeli demonstrirati znanja i vještine koje poznaju, a to se pokazalo kontraproduktivnim. 

- Mislim da sada, nakon drugog tjedna, sve polako dolazi na svoje mjesto i da smo «podigli ručnu». Ovo je vrijeme kada trebamo surađivati. Komunikacija roditelja s razrednicima, ravnateljima pai predmetnim nastavnicima ne bi smjela izostati. I nama, nastavnicima, potrebna je povratna informacija i sigurna sam da ćemo svi pronaći najbolje načine kako na što domišljatiji način osigurati našim učenicima kvalitetno obrazovanje - ističe ona i zaključuje:.

- Ovo je prilika i za nas i za roditelje - poučimo djecu samostalnosti, odgovornosti i ozbiljnosti. Nažalost, ona to moraju naučiti na puno teži način no što su navikla. S jedne strane moramo im olakšati taj proces dok s druge - šaljemo potpuno pogrešnu poruku prebacujući krivicu na nekog drugog. Roditelji moraju znati da smo itekako svjesni kroz što prolaze, naime i mi nastavnici smo roditelji, ali s druge strane  trebaju poticati i raditi na samostalnosti djece. Upravo zato, ne smijemo biti toliko usredotočeni na uspjeh, već na odgovornost. To je ono najbolje što ih u ovom trenutku možemo naučiti. 

Djeci najviše nedostaju prijatelji...

Slavonski Brod: Prazne učionice i hodnici Osnovne škole Antun Mihanović

Učiteljica razredne nastave u osnovnoj školi Marija Dianežević kaže kako je imala sreće što njezini učenici u 4. razredu već četiri godine pohađaju INA informatiku pa su svi bili jako dobro pripremljeni.

- Na početku, dok se nisu svi "upisali“ u virtualne učionice, bilo je problema i radila sam gotovo 24/7 kako bih u svakom trenutku bila pomoć i njima i roditeljima, koji su itekako doprinijeli tome da ovakav vid nastave profunkcionira. Mali klinci su se uglavnom snašli, no znam da je bilo pritužbi roditelja, posebno prvih i drugih razreda da je djeci svega previše i da većinu toga bez roditelja ne mogu. Tu bih apelirala na javnost - kao što je nastava na daljinu nepoznata djeci, većina učiteljica i ućitelja je upregnula sve sile da bi to profunkcioniralo. Nastava na HRT-u jest recimo nekakva – pomoć. Ipak je učiteljica ta koja najbolje poznaje svoju djecu i koja zna na koji način će im prezentirati sadržaje - pojašnjava Marija Dianežević. 

Od dijeljenja video-lekcija, webinara, upoznavanja alata, ljudi su doslovno u pet dana napravili poplavu materijala i još uvijek izrađuju, ističe ona, te dodaje: Materijal koji se koristi za nastavu na daljinu je sasvim drugačiji od onog u redovnoj nastavi, potrebno je zaista paziti kako bi tako malenoj djeci sadržaji bili primjereni, kako bi ih mogli savladati, a opet i naučiti nešto.  

- Za kraj, želim pohvaliti doslovne sve nastavnike i profesore za munjevito i odlicno pripremanje. Ima propusta, no tek smo poceli. Na žalost, izgledno je da godina ovako i završi. Ono što djeci najviše nedostaje je - druženje s vršnjacima - zaključuje učiteljica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Veliki dan za male izumitelje i STEM-ovce: Pokazat će što su naučili u Školi budućnosti
INNOVATION DAY 2024.

Veliki dan za male izumitelje i STEM-ovce: Pokazat će što su naučili u Školi budućnosti

Veliki edukativni projekt STEMwave završava spektakularnim dograđajem u subotu 11. svibnja u Infobipovom kampusu "Alfa Centauri" u Zagrebu

Imaju i simulator leta: Ludbreg je dobio Newtonovu sobu kakvih u svijetu ima samo 45
JEDINI U HRVATSKOJ

Imaju i simulator leta: Ludbreg je dobio Newtonovu sobu kakvih u svijetu ima samo 45

Najmodernija oprema za učenje i koncept norveškog obrazovanja primjenjivat će se u nedavno otvorenom Regionalnom znanstvenom centru za osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje LORI
Školarine za privatne gimnazije dosežu i do 4500€, no rezultati na maturi nisu tako sjajni
POČINJU UPISI

Školarine za privatne gimnazije dosežu i do 4500€, no rezultati na maturi nisu tako sjajni

Privatne gimnazije nude manje razrede, suvremene programe i orpremu, ali ne ostvaruju vrhunske rezultate na državnoj maturi. Roditelji često biraju privatne škole jer im djeca nemaju dovoljno dobar prosjek