Tech

Komentari 20

Rolls Royce gradi 'brod duhova' koji će morima moći voziti sam

Rolls Royce gradi 'brod duhova' koji će morima moći voziti sam

Brodovi bi u bliskoj budućnosti mogli ploviti sami, a Rolls-Royce je najnovija kompanija planira graditi sustave i takva plovila.

Kako se čini, morima će u bliskoj budućnosti ploviti 'brodovi duhova', ali ne poput onih iz gusarskih priča, već će ovo biti pametni brodovi kojima posada ne treba da bi plovili. Posljednja u nizu kompanija koje grade autonomne brodove je Rolls-Royce koji je otkrio planove za svoj brod koji čak 100 dana može biti potpuno samostalan na moru. Odnosno doseg bi im bio oko 3500 nautičkih milja.

Brod dug 60 metara dizajniran je kao ispomoć u patroliranju i nadzoru, ali i u detekciji mina. Kako navode u službenom priopćenju, Rolls-Royce očekuje da će se u sljedećih desetak ili više godina razviti koncept mornaričkih flota s brodovima koji imaju posade i onih bez. 

Rolls-Royce navodi kako su napravili prvi sustav koji uz pomoć umjetne inteligencije pomaže brodu ploviti bez ljudske intervencije. Takav brodovi mogli bi ploviti puno sigurnije i učinkovitije, a automatizacijom plovidbe na brodu bi bilo potrebno puno manje mornara što bi smanjilo operativne troškove, ali i izložilo manje ljudi potencijalnim opasnostima.

Norveška kompanija Yara nedavno je također najavila da planira izgraditi samoploveći brod na električni pogon i to već sljedeće godine.