Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
44 komentara

Rupa je prestala rasti: Ozonski omotač se napokon oporavlja

Dobre vijesti možemo zahvaliti globalnoj akciji, to jest Protokolu iz Montreala iz 1987. godine kojim je zabranjena upotreba kemikalija koje štete ozonskom sloju

Nasa
Foto: Nasa
44 komentara

Ozonski sloj pokazuje prve znakove oporavka nakon godina trošenja, pokazao je UN-ov izvještaj objavljen u srijedu, prenosi Reuters.

Prema stručnjacima, dobre vijesti možemo zahvaliti globalnoj akciji, to jest Protokolu iz Montreala iz 1987. godine kojim je zabranjena upotreba kemikalija koje štete ozonskom sloju. 

Do 2030. spriječit će se 2 milijuna slučaja raka kože na godinu

Ozon nas štiti od Sunčevih zraka koje izazivaju rak, a UN-ov Ekološki program (UNEP) ističe da će protokol do 2030. godine spriječiti 2 milijuna slučaja raka kože na godinu.

U izvještaju se također navodi da je rupa u sloju iznad Antarktike prestala rasti svake godine, iako će proći oko deset godina prije no što se počne smanjivati.

– Međunarodna akcija oko ozonskog sloja je velika ekološka priča o uspjehu... Ovo bi nas trebalo potaknuti da pokažemo istu razinu hitnosti i jedinstva da se pozabavimo još većim izazovom klimatskih promjena – rekao je glavni tajnik Svjetske meteorološke organizacije Michel Jarraud.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message