Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
61 komentara

Sam je sebi dovoljan: Teretni brod plovi na snagu vjetra

Revolucionarno: Norveška tvrtka Ladeas predstavila je novi teretni brod Vindskip, kojemu trup služi kao jedro. Uz malu pomoć goriva, plovi na snagu vjetra

YouTube
Foto: YouTube

Princip je vrlo jednostavan. Površina trupa Vindskipa toliko je velika da služi kao jedro. Mogućnosti takvog dizajna, u vrijeme kad se borimo s izvorima energije, su nesagledive, rekao je Terje Lade, menadžer tvrtke Ladeas.

Njegova kompanija godinama razvija revolucionarni dizajn teretnog broda koji bi mogao promijeniti brodogradnju iz korijena. Iako možda ne izgleda preatraktivno, Vindskipov dizajn omogućuje brodu da na otvorenome moru koristi isključivo snagu vjetra.

- Obični motor, na prirodni tekući plin, koristio bi se samo prilikom isplovljavanja i uplovljavanja. Naravno, i kad nema vjetra - rekao je Lade i dodao kako bi brodski navigacijski sustavi pratili meteorološke karte i prema njima planirali rutu plovidbe.

Koliko će Vindskip koštati i kad bi mogao zaploviti morima, još nije poznato, no Norvežani su već registrirali svoj patent i čekaju prve narudžbe.

- Prvo ćemo raditi manje, no ovog dizajna uskoro bi mogli biti i veći brodovi - rekao je Lade.
Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message