Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Saturnov mjesec Diona izvor je molekula kisika, ima egzosferu

Mjesec Diona potječe ili od solarnih fotona ili od energetskih svemirskih čestica koje "bombardiraju" mjesečevu vodenu površinu i oslobađaju molekule kisika

NASA
Foto: NASA
2 komentara

NASA-ina svemirska letjelica Cassini "nanjušila" je molekule kisikovih iona u orbiti Saturnovog ledenog mjeseca Diona potvrđujući tako postojanje prorijeđene, ali kisikom obogaćene atmosfere. Ioni kisika su poprilično raspršeni, javljaju iz NASA-e, te se po jedan može pronaći na svakih 11 kubičnih centimetara prostora odnosno njih oko 90.000 po kubičnom metru što znači da Diona ima ekstremno tanku neutralnu atmosferu.

Približavajući se površini Dione gustoća slična gustoći atmosferi Zemlje postojala bi tek na visini od 480 kilometara iznad površine samog mjeseca. Ovakva vrsta atmosfere naziva se egzosfera.

- Sada znamo da je Diona, kao i Saturnovi prstenovi i njegov mjesec Rea, izvor molekula kisika - kazao je Robert Tokar, član misije Cassini smješten u nacionalnom laboratoriju u Los Alamosu u Novom Meksiku te dodao kako ovo otkriće pokazuje da su molekule kisika uobičajene u Saturnovu sustavu i potvrđuje teoriju kako kisik može nastati u procesima koji ne uključuju život.

Dionin kisik potječe ili od solarnih fotona ili od energetskih svemirskih čestica koje "bombardiraju" mjesečevu vodenu površinu i oslobađaju molekule kisika. Znanstvenici će ipak nastaviti istraživati druge procese nastanka tih molekula, pa tako i geološke promjene koje bi također mogle biti izvor kisika.

Nekoliko čvrstih tijela Sunčeva sustava, uključujući Zemlju, Veneru, Mars i Saturnov najveći mjesec Titan, imaju atmosferu. Ipak, njihove atmosfere su obično gušće od one otkrivene oko Dione. Unatoč tome Cassinijevi znanstvenici još su 2010. uočili tanku egzosferu oko Saturnovog mjeseca Rea, i to vrlo sličnu onoj otkrivenoj oko Dione. Gustoća kisika na površinama Dione i Ree oko pet milijardi puta je manja od one na površini Zemlje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message