Obavijesti

Tech

Komentari 14

Savjeti stručnjaka: Kako otkriti je li vaše dijete online nasilnik

Savjeti stručnjaka: Kako otkriti je li vaše dijete online nasilnik
1

Pošast Burnbooka nagnala je stručnjake za antivirusni softver da savjetuju roditelje kako pristupiti svojim tinejdžerima u razgovoru o virtualnom maltretiranju

VIDEO

Kultni film za mlade, Mean Girls, davne je 2004. predstavio ideju Burn Booka, knjige anonimnih tračerskih zapisa koja je postala misao vodilja istoimenog uspješnog startupa usmjerenog na srednjoškolske obrazovne institucije. 

Pošast  Burnbooka, aplikacije na kojoj se ovih dana može naći sve od vrijeđanja tuđeg izgleda, pakosnih tračeva do  pozitivnih poruka očajnih obitelji, nagnala je stručnjake za antivirusni softver da savjetuju roditelje kako pristupiti svojim tinejdžerima u razgovoru o virtualnom maltretiranju, tzv. 'cyberbullyingu'. 

Jedna od takvih je i Toni Birdsong iz McAffeja koja predlaže sljedeće korake ako imate problema sa tinejdžerom koji voli pakostiti drugima skriven iza anonimnosti ekrana.

1. Pitajte

Izravno pitanje uklanja sve nedoumice. Ako sumnjate da vaše dijete ili prijatelj koristi Burnbook ili srodnu aplikaciju važno je prvo pitati i bez napadnog tona ispitati motive korištenja.

2. Istražite

Ako i dalje sumnjate u motivaciju, zamolite osobu da vam pokaže kako se koristi aplikacija, možda vam otkrije i više nego je namjeravala.

3. Zauzmite njegovo gledište

Jednom kad ste ustanovili da je sporna aplikacija instalirana i aktivna,  suptilno ispitajte razloge takvog anonimnog korištenja i je li osoba upoznata s negativnim stranama takvih aplikacija ili konkretnim slučajevima cyber-maltretiranja.

4. Postavite prava pitanja

Zašto baš takva aplikacija, a ne objave na društvenim mrežama? Kako se  osjeća kada ugleda objave upitne istinitosti ili s razlogom tajne, o drugima? Kako bi se osjećali na njihovom mjestu?

5. Podučite empatiji i odgovornosti

Podsjetite dijete ili prijatelja da neke stvari iako se čine smiješnima drugima, osobama koje su predmet ismijavanja mogu nanijeti puno boli i neugode, čak i ako to ne pokazuju i ne komentiraju. Naglasite važnost konteksta prilikom prenošenja svake neprovjerene ili nepotpune informacije o nekome ili nečemu. 

6. Izrazite zabrinutost

Objasnite kako zlouporaba ovakvih aplikacija ne utječe loše samo na 'metu' nego i na cijelo društvo koje se počne hraniti 'dramom'. Odnosi među vršnjacima postaju euforični, zatrovani i prijateljstva postaju labavija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Telemachov novi potez: Snizili cijene optike svima i dižu brzine
POZITIVAN CJENOVNI UDAR

Telemachov novi potez: Snizili cijene optike svima i dižu brzine

Telemach je odlučio pojednostaviti ponudu te svojim korisnicima optičkog interneta snižavaju cijene u njihovim Giga paketima. Uz to, ukinuli su i najmanji paket od 300 Mbit/s te svi dosadašnji korisnici dobivaju 1 Gigu

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula
NOVI MODEL

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula

Google DeepMind najavio je novu vrstu modela umjetne inteligencije za medicinska istraživanja koji može predvidjeti strukturu i interakcije svih živih molekula
Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić