Obavijesti

Tech

Komentari 21

Savjeti za uštedu pri kupnji: Kako izabrati dobar mobitel?

Savjeti za uštedu pri kupnji: Kako izabrati dobar mobitel?
6

Cijena novog mobitela ovisi o tarifi koju nudi operater, a može se spustiti i u ponudi ‘staro za novo’. Za ispravni telefon možete dobiti i nekoliko stotina kuna

VIDEO

Ako vam novac nije glavni uvjet, odabir mobitela je lagan. Samsung Galaxy S3 ili iPhone 5 su top mobiteli i visoko na listi želja mnogih. Ali u slobodnoj prodaji stoje više od 4.000 kn i većina ih si ne može priuštiti te smo prisiljeni pronaći najbolje za svoj džep. 

To često znači da ćemo morati uzeti mobitel u nekom od tarifnih paketa, gdje smo vezani uz operatera na dvije godine. Jer dati odjednom 2000 ili više kuna za telefon velik je zalogaj. Cijena samog uređaja značajno će ovisiti o operateru, ali i tarifi koju odaberete. Tako iPhone 5 može koštati od 500 do 5.000 kuna.

HT i Vipnet nedavno su predstavili nove tarife, a uz Tele2 i njegovu Revoluciju svi nude tarife koje mjesečno stoje oko 150 kuna. Za tu cijenu nude neograničeni internetski promet, a Tele2 nudi 1GB, te određenu količinu poziva i poruka. U ovom pregledu ograničili smo se na nekoliko pametnih telefona koji u tim tarifama stoje oko 1000 kuna. Izbor je velik, no odaberite onog operatera koji nudi najbolju ponudu, ali i kvalitetu usluge. Pratite iskustva drugih korisnika na društvenim mrežama ili provjerite s prijateljima koliko su zadovoljni operaterom kod kojeg planirate prijeći. 

Razmišljajte unaprijed pri odabiru svojeg uređaja. Kako ste vezani ugovorom, planirajte da vas taj telefon i blizu isteka pretplate, pa i dalje, dobro služi te obratite pažnju na to koliko često proizvođač izbacuje softverska ažuriranja, koja donose nove mogućnosti i ispravljaju neke pogreške. Mala razlika u cijeni može značiti puno kvalitetniji telefon. Tele2 nudi mogućnost da novi telefon otplaćujete mjesečno uz pretplatu. Dok će vas tako stajati nekoliko desetaka kuna mjesečno, usporedite njegovu cijenu nakon dvije godine s cijenom kod drugih operatera.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Popust u kupnji novog telefona možete ostvariti i zamjenom uređaja po načelu “staro za novo”. Prodati možete stare ispravne ili neispravne uređaje, a otkupna cijena ovisit će o stanju starog telefona.  

Dok za Galaxy Mini možete dobiti oko 160 kuna, ispravni iPhone 4 otkupit će i za 800 kuna. Naravno, veću cijenu vjerojatno možete postići na oglasnicima, no morat ćete čekati kupca. Otkup starih telefona u ponudi imaju Vipnet i Hrvatski Telekom. 

Sony Xperia J
Sonyjev telefon u HT-ovoj tarifi plan za surfanje l stoji 798 kuna. Tarifa mjesečno stoji 165 kn. Dolazi s Androidom 4.1.2, 1 GHz procesorom te 4 GB interne memorije. Ekran je dijagonale 4 inča (854x480).

Nokia Lumia 610
Lumia 610 s Windowsima uz Tango tarifu i opciju 1 u Vipnetu stoji 999 kuna uz mjesečnu pretplatu od 150 kuna. Dolazi s Windows Phone 7.5, procesorom od 800 MHz i 8 GB interne memorije te ekranom dijagonale 3,7 inča (800x480).

ZTE Blade III
U Tele2 Revoluciji uređaj se plaća 145 kuna, uz još 35 kuna mjesečno kroz dvije godine. Dolazi s Androidom 4.0, procesorom takta 1 GHz i 4 GB interne memorije te ekranom dijagonale 4 inča (800x480). 

HTC 8S
Mobitel s novim Microsoftovim operativnim sustavom Windows Phone 8 u tarifi Plan za surfanje L stoji 998 kuna. Tarifa mjesečno stoji 165 kuna. Telefon dolazi s dvojezgrenim procesorom takta 1 GHz te 4 GB interne memorije. Ekran dijagonale 4 inča ima rezoluciju 800x480 piksela. 

LG Optimus L5
U Vipnetovoj tarifi Tango s Opcijom 1 (125 kuna plus 25 kuna mjesečno) stoji 799 kuna. Uređaj s Androidom 4.0 dolazi s procesorom takta 800 MHz, 4 GB interne memorije te ekranom dijagonale 4 inča (480x320).

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'
TREBALO IZGORJETI U ATMOSFERI

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'

Muškarcu iz Floride svemirsko smeće teško 2 kilograma je velikom snagom proletjelo kroz krov kuće: 'Zahvalan sam što nitko nije ozlijeđen'

Povratak u prirodu: Motorola Edge 50 Ultra dobila je poleđinu od pravog drva i top hardver
OTKRILI NOVI TRIO

Povratak u prirodu: Motorola Edge 50 Ultra dobila je poleđinu od pravog drva i top hardver

Nakon lanjske Edge 40 serije, Motorola je na najsnažniji model ugradila moćniji hardver, ali i zanimljivu poleđinu od pravog drva te prilično sposobne kamere i bateriju s brzim punjenjem
Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju