Obavijesti

Tech

Komentari 2

Foto školica: Saznajte sve trikove High-speed fotografije!

Foto školica: Saznajte sve trikove High-speed fotografije!
3

Da bi saznali više našli smo se s nagrađivanim Nikonovim ambasadorom, Mortenom Rygaardom, stručnjakom za high-speed fotografiju. Saznajte njegove savjete.

VIDEO

Da bi saznali više našli smo se s nagrađivanim Nikonovim ambasadorom, Mortenom Rygaardom, stručnjakom za high-speed fotografiju. Morten je proputovao svijetom fotografirajući zapanjujuće portrete zvijezda kao što su 50 Cent, Justin Bieber i Arnold Schwarzenegger, također je fotografirao i koncerte bendova kao što su U2, The Rolling Stones i Madonna.

Rygaard zna što se sve može dogoditi u djeliću sekunde. Biti u mogućnosti zamrznuti trenutak i uhvatiti izvanredne fotografije u isto vrijeme postaje sve jednostavnije s tehnologijama koje nude današnji fotoaprati, to je i razlog zašto Rygaard očekuje velike stvari od ovog «magičnog» načina fotografiranja u budućnosti.

Možete li nam reći nešto više o tome što čini high-speed fotografiju toliko zanimljivom?

High-speed fotografija je intrigantan način za uhvatiti fotografije koje ljudsko oko inače ne bi moglo vidjeti zbog brzine. S high-speed fotografiju možemo uhvatiti trenutak udara ili eksploziju i zamrznuti u vremenu kretnje koje se odvijaju iznimno brzo. U prošlosti to se najčešće primijenjivalo u fizici, medicinskim istraživanjima i sportu, ali danas nam sve češće nudi nove i uzbudljive načine kreativnog izražavanja.

Zašto ćemo je viđati sve više u 2013.?

High-speed fotografija otvara vrata aspektima naših života koji su inače nevidljivi ljudskom oku. Kako uistinu izgleda trenutak dodira kapi kiše i tvrde površine, vode koja se ulijeva u čašu ili jaje koje udara o pod? Fotografski entuzijasti počinju primijećivati kako uz par jednostavnih trikova mogu sami otkriti odgovor na ovo pitanje – mogu zamrznuti stvarnost.

Mortenovi savjeti za fotografiranje high-speed fotografije

Bljeskalica je ključ – bljeskalica je ključna za zamrzavanje kretnje koja je srž high-speed fotografije. Bljeskalica bi trebala biti upaljena između 1/800 i 1/1200 sekunde da bi se stvorio željeni efekt.

Koristite stative za svoj fotoaparat i bljeskalice – ovo će vam olakšati cijeli proces, pogotovo ako eksperimentirate s nekoliko bljeskalica istovremeno. Pokušajte također raditi fotografije u potpuno tamnoj sobi – rezultat su prekrasne fotografije ako osvjetlite bljeskalicama samo predmet koji fotografirate.

Kontrolirajte brzinu bljeskalice radije nego brzinu zatvarača – izaberite na bljeskalici manualnu opciju i namjestite snagu na 1/128 maksimalnog učinka da bi postigli iznimno kratke bljeskove svjetla do brzine od  1/38500. Zvuči vrlo komplicirano, ali je zapravo vrlo jednostavno raditi na taj način.

Koristite zvučni okidač – ako ste u potpunoj tami ova kutijica će aktivirati bljeskalicu taj tren kada otkrije zvuk. Zvučni senzori pomažu uhvatiti događaj tek koju milisekundu nakon što se zapravo dogodi.

Upamtite da ne postoji idealna metoda – fotografske metode se kreću od korištenja ultra kratkih bljeskova pa sve do puno bljeskova u djeliću sekunde. Sve to ovisi o predmetu koji se fotografira pa eksperimentirajte.

Što biste htjeli uhvatiti high-speed fotografijom? Koji od naša tri trenda vam je najdraži? Koje druge trendove mislite da ćemo vidjeti u 2013.? Voljeli bismo čuti vaša razmišljanja u dolje u komentarima.

blog.iamnikon.com/en_GB/d-slr/high-speed-photography


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

VIDEO Ovo je prvi svjetski sustav za presađivanje glave: 'To je nekad bilo nezamislivo...'
ROBOT SVE ODRAĐUJE

VIDEO Ovo je prvi svjetski sustav za presađivanje glave: 'To je nekad bilo nezamislivo...'

Prvi svjetski 'sustav za presađivanje glave' je predstavljen javnosti s nadom da će početi s radom u roku od osam godina

Izvješće Amerikanaca: BMW, Jaguar i Volkswagen koristili zabranjene kineske dijelove
CARINSKI RAT

Izvješće Amerikanaca: BMW, Jaguar i Volkswagen koristili zabranjene kineske dijelove

BMW je uvozio automobile, Jaguar Land Rover dijelove, a Volkswagen je proizvodio automobile s dijelovima kineske grupe Sichuan Jingweida Technology, koja je u SAD-u zabranjena zbog prisilnog rada Ujgura, stoji u izvješću odbora američkog Senata za financije.
Stellantis upozorava: Carine na kineske aute mogu potaknuti inflaciju i neće riješiti problem
CARINSKI RAT

Stellantis upozorava: Carine na kineske aute mogu potaknuti inflaciju i neće riješiti problem

Carine na uvoz kineskih vozila u Europu i SAD "velika su zamka za zemlje koje ih se odluče uvesti", a zapadne proizvođače automobila neće poštedjeti restrukturiranja