Obavijesti

Tech

Komentari 4

'Selfie' je kriv za sve: Sve više narcisa zbog društvenih mreža

'Selfie' je kriv za sve: Sve više  narcisa zbog društvenih mreža
1

Korištenje interneta postaje problematično kada ima negativne posljednice na život pojedinca, kao što su efekti povlačenja kada su nisu na mreži, kao i uplitanje u razne odnose

VIDEO

Pretjerana uporaba društvenih mreža, a posebice objavljivanje fotografija i 'selfija' povezana je s porastom narcizma, pokazala je nova studija Sveučilišta Swansea i Sveučilišta u Milanu. 

'Teški' korisnici Twittera, Facebooka, Instagrama i Snapchata pokazali su prosječni porast narcisoidnog ponašanja od 25 posto u zadnja četiri mjeseca, a istraživači su pokazali da je upotreba vizualnog medija, posebice 'selfija', temelj za razvijanje narcizma. 

Korištenje interneta postaje problematično kada ima negativne posljednice na život pojedinca, kao što su efekti povlačenja kada su nisu na mreži, kao i uplitanje u razne odnose, piše Independent

Tijekom istraživanja su svi osim jednog sudionika koristili društvene medije s prosječnom upotrebom (koja isključuje njihovo korištenje u svrhu posla) oko tri sata dnevno. No, neki sudionici istaknuli su da društvene medije koji nisu vezani uz posao koriste i do osam sati dnevno. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U studiji je 60% sudionika koristilo Facebook, četvrtina Instagram, 13% Twitter, a svaki je koristio Snapchat. Više od dvije trećine korisnika prvenstveno je koristilo društvene mreže za objavljivanje fotografija. 

Tijekom četiri mjeseca, koliko je istraživanje trajalo, mnogi sudionici razvili su osobnosti karakteristične za klinički narcisoidni poremećaj. On uključuje grandiozni ekshibicionizam i iskorištavanje drugih. 

- Do ove studije su postojala nagađanja da su narcizam i uporaba vizualnih društvenih medija povezani, no do sad nije bilo poznato koriste li narcisi više ovaj oblik medija ili je upotreba takvih platformi povezana s kasnijim rastom narcizma - kazao je profesor Phil Reed s Odsjeka za psihologiju Sveučilišta Swansea. 

- Rezultati ove studije pokazuju da se radi o oba slučaja, kao i da objavljivanje 'selfija' može povećat narcisoidnost - objasnio je Reed. 

Istraživanje dvaju sveučilišta je za svoju studiju koristilo reprezentativni uzorak stanovništva zbog čega Reed ističe da je čak 20% populacije u opasnosti da razvije takve osobnosti zbog pretjeranog korištenja društvenih mreža. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle