Obavijesti

Tech

Komentari 14

Šest najbržih stvari na svijetu: Od interneta do aviona i auta

Šest najbržih stvari na svijetu: Od interneta do aviona i auta
8

U svijetu se puno toga vrti oko brzine, a često kažemo i da prebrzo živimo. Poimanje brzine mijenja se s vremenom pa pogledajmo što danas smatramo najbržim

VIDEO

U svijetu se puno toga vrti oko brzine , a često kažemo i da prebrzo živimo. Poimanje brzine mijenja se s vremenom pa pogledajmo što to sve danas smatramo najbržim, bilo da je riječ o internetu na mobitelima , automobilima, vlakovima ili pak ljudima i životinjama.

Pokretanje videa...

24sata 00:34

Najbrži mobilni internet

Sony

Već danas u Hrvatskoj dostupan nam je 4G brzine do čak 150 Mbps . Time hvatamo korak sa svijetom i surfamo po trenutačno najvećim mogućim brzinama koje možemo ostvariti preko mobilnih mreža. Korak ispred svih uvijek je tehnološki napredna Južna Koreja. U toj zemlji već razvijaju 5G standard i očekuje se da će njihovi korisnici u vrlo bliskoj budućnosti mobilno surfati brzinama i do nekoliko puta većim od sadašnjih.

Najbrži vlak

REUTERS/PIXSELL

Suludo brz japanski maglev vlak tijekom testiranja kod planine Fuji postigao je svjetski brzinski rekord. Sa svojih sedam vagona jurio je brzinom od 603 kilometra na sat. Najvećom brzinom vozio je 11 sekundi i za to vrijeme prešao gotovo dva kilometra. Njegovo puštanje u redovni promet očekuje se do 2027. godine.

Najbrži čovjek

Reuters/Pixsell

Atletičar s Jamajke Usain Bolt nosi titulu najbržeg čovjeka na svijetu. Trenutno drži svjetski rekord na 100 metara od 9,58 sekundi i na 200 metara od 19,19 sekundi. Bolt je, inače, i prvi športaš koji je na istim Olimpijskim igrama srušio oba svjetska rekorda na kratkim stazama i prvi nakon Carla Lewisa 1984., koji je na istim Olimpijskim igrama osvojio zlato u utrkama na 100 i 200 metara.

Najbrža životinja

nathistoc.bio.uci.edu

Ovu laskavu titulu nosi Sivi sokol. Riječ je o kozmopolitskom sokolu koji u obrušavanju dostiže brzinu do 250 kilometara na sat što ga čini najbržom životinjom na svijetu. Prema tvrdnjama časopisa National Geographic, najveća zabilježena brzina sivog sokola je 389 kilometara na sat što je gotovo 200 kilometara na sat brže od najbrže čiope.

Najbrži automobil

Hennessey

Hennessey Venom GT čija se cijena kreće preko vrtoglavih milijun dolara najbrži je automobil na svijetu. Njegova najveća brzina koju može postići je čak 435 kilometara na sat. Prvi model proizveden je 2012., a cijena ove "zvijeri" premašuje milijun dolara.

Najbrža letjelica

Wikipedia

Možda nije više među nama, ali njen rekord još nitko nije uspio srušiti. North American X15 bio je najbrži avion s ljudskom posadom ikad napravljen. U listopadu 1967. letio je brzinom od čak 7274 kilometara na sat! Umirovljen je 1968.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'
TREBALO IZGORJETI U ATMOSFERI

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'

Muškarcu iz Floride svemirsko smeće teško 2 kilograma je velikom snagom proletjelo kroz krov kuće: 'Zahvalan sam što nitko nije ozlijeđen'

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...
Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo
od 14. do 20. travnja

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo

Djevice će i narednom tjednu mnogo raditi, ali i biti više nego zadovoljni učinkom i rezultatima. Strijelcima će tjedan biti pogodan za zdravstvene zahvate, promjene u prehrani ili rekreaciju