Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
46 komentara

Sigurnija vožnja: Noću spustite svjetla i spriječite veliku štetu

Divlje životinje su najaktivnije u sumrak, zoru i tijekom noći. Pod kotačima tad najčešće završe srne i jeleni koji se odlaze hraniti, a cijena kvara može doseći i do 18 tisuća kuna

Deer walking on the road at night in the forest.
Foto: Lucky_Tonyom
46 komentara

Ako farove svojeg automobila spustite, odnosno uperite više prema tlu, povećava se mogućnost da ćete lakše primijetiti odsjaj svjetala u očima divljači, što će naravno omogućiti bolju reakciju vozača.

Drugi zlata vrijedan savjet je da pratite kretnje i budete spremni na nagle promjene smjera.

Divljač je uvijek nepredvidiva. Čak i ako, naprimjer, jelen naizgled “bježi” od auta, on nenadano može promijeniti smjer kretanja direktno na putanju automobila. Stoga je najbolje smanjiti brzinu kad uočite životinju blizu ceste i ne oklijevajte sa zvučnim signalima.

Otpatke od hrane, jestive proizvode i sve ostalo smeće nemojte bacati na cestu i ulicu. Osim što nepovratno zagađuje okoliš, smeće također privlači i divlje životinje, a to naravno povećano ugrožava i vozače. Apsolutno sve sudionike u prometu ugrožava prebrza i nekontrolirana vožnja pa je najjednostavniji savjet koji bi svaki vozač trebao poslušati – usporiti.

Foto: Pexels

Sve životinje jednostavno prije ili kasnije prijeći će cestu koju je napravio čovjek kako bi došle do hrane, vode i skloništa. Vozeći propisanom brzinom uvelike se povećava vrijeme pravovaljane reakcije vozača i smanjuje eventualna materijalna šteta. Ponukan vlastitim iskustvom, koje je nasreću prošlo sretno, zahvaljujući ovim uputama uštedio sam sebi desetke tisuća kuna.

Uvijek treba biti na oprezu tijekom prolaska kroz bilo kakve šume i rezervate, kao i pri prolasku uz guste livade, jer i ako, odnosno kad se nesreća takve vrste dogodi, iz svega ćete izaći u najgorem slučaju s manjom materijalnom štetom.

Članak 50. Zakona o cestama - Odštetni zahtjev
Oštećena osoba koja je zbog naleta divljači na motorno vozilo na javnoj cesti pretrpjela štetu može odštetni zahtjev podnijeti tvrtki koja upravlja prometnicom ako ta tvrtka nije održavala prometnicu tako da je na siguran način mogu koristiti svi korisnici ili ako je propustila na zahtjev osobe ili tvrtke koja gospodari lovištem označiti javnu cestu odgovarajućom prometnom signalizacijom i opremom.

Tema: To mi treba

Možda vas zanima i ovo:
Message