Obavijesti

Tech

Komentari 20

Sitnim letjelicama žele stići do susjedne zvijezde dok smo živi

Sitnim letjelicama žele stići do susjedne zvijezde dok smo živi
6

Projekt je još daleko od realizacije, ali prema planu bi lansirali velik broj sićušnih letjelica sa solarnim jedrima koja bi gurali laseri kako bi za 20-ak godina stigle do zvijezde Alpha Centauri

VIDEO

Milijarder Yuri Milner u utorak je sa Stephenom Hawkingom najavio 100 milijuna dolara vrijedan svemirski projekt kojim se planira lansirati sićušne letjelice koje bi iznimno brzo mogle stići u nama najbliži solarni sustav Alpha Centauri i od tamo poslale fotografije. Koliko brzo? Ostvare li se svi planovi, letjelice bi putovale 20-ak godina kroz međuzvjezdani prostor do nama susjedne zvijezde.

Usporedbe radi, letjelica Voyager 1 koja je lansirana 1977. tek je sada u međuzvjedanom prostoru. Uspiju li realizirati ovaj projekt, znanstvenici bi po prvi puta mogli vidjeti ima li sustav udaljen 4,3 svjetlosne godine planet na kojem je moguć život kao na Zemlji. 

Stephen Hawking je za BBC rekao kako bi ova vizija mogla biti realizirana puno prije nego što bi mogli očekivati.

- Ako želimo preživjeti kao vrsta morat ćemo se otisnuti među zvijezde - rekao je poznati znanstvenik i dodao da ćemo u sljedećih dva desetljeća uz pomoć teleskopa na Zemlji i u svemiru otkriti puno više o obližnjem zvjezdanom sustavu. Dodaje kako tehnološki napredatk u proteklih dvadeset godina i onaj koji dolazi načelno ovakvu ideju čine mogućom za naših života. 

No projekt Breakthrough Starshot mogao bi potrajati godinama da se realizira, a ni tada nema jamstva da će uspjeti. Ovo je nastavak jednakovrijednog projekta koji je Milner pokrenuo lani, a njime žele osluškivati radijske signale u potrazi za životom u svemiru. 

Sićušnim letjelicama krenuli bi među zvijezde

U osnovi, Milnerov plan je lansirati malene letjelice koje će pogoniti solarna jedra, a nosit će kamere i drugu komunikacijsku opremu. Takve nanoletjelice bi prema planu trebale svemirom letjeti na 20 posto brzine svjetlosti, što je i 1000 puta brže od današnjih svemirskih letjelica. 

Pete Worden koji je prije radio u NASA-i objasnio je kako će letjelica izgledati poput čipa iz telefona uz vrlo tanko solarno jedro promjera od 3 do 3,5 metara. U njegovoj viziji u orbitu bi poslali klasičnu letjelicu koja bi potom lansirala na tisuće ovih nanoletjelica, prenosi Reuters.

Čekaju ih veliki izazovi

Izazovi pred ovim projektom su ogromni, a uključuju minijaturizaciju instrumenata, kamera, senzora i ostale opreme koja bi trebala stati na čip, ali i razvijanje solarnog jedra dovoljno izdržljivog da izdrži izlaganje višeminutno izlaganje udaru lasera. Andrew Coates koji radi u znanstvenom laboratoriju Mullard kaže da je projekt izazovan, ali ne i nemoguć te da se radi o konceptu koji zaslužuje proučavanje je li moguće za naših života doći do druge zvijezde.

Worden priznaje kako su izazovi veliki, a uključuju udare, ali preživljavanje putovanja kroz međuzvjezdani prostor s raznim preprekama na tom putu. Uspije li letjelica i stići do Alpha Centauri sustava i snimiti fotografije - trebalo bi čekati još četiri godine da te fotografije stignu nazad na Zemlju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama