Obavijesti

Tech

Komentari 3

Skočila im vrijednost: U Uber uložili novih 2 milijarde dolara

Skočila im vrijednost: U Uber uložili novih 2 milijarde dolara
2

Uber i kineski rival Didi Kuaidi uložili su stotine milijuna dolara u privlačenje i zadržavanje novih klijenata. Sada bi se njihova konkurencija mogla zaoštriti

VIDEO

Američka softverska kompanija za posredovanje u uslugama prijevoza Uber Technologies izvijestila je da je osigurala gotovo dvije milijarde dolara kineskih ulaganja, od čega je dio pribavljen novim ciklusom dokapitalizacije kineskog ogranka.

Početkom tjedna Uber je za kineske investicijske kompanije organizirao drugu ponudu dionica svog kineskog ogranka. Do novog ciklusa dokapitalizacije njegova je tržišna vrijednost iznosila sedam milijardi dolara, a u Uberu nisu željeli navesti koliko je novca prikupljeno novom ponudom.

Iznos povrh navedene dvije milijarde dolara pripao je kineskom ogranku a u Uberu nisu precizirali koliko je novca dobio svaki pojedini odjel. Kineski mediji objavili su u srijedu neke pojedinosti koje je potvrdila i Uberova glasnogovornica.

Screenshot/YouTube

Doznalo se tako da su među ulagačima - uz već imenovane HNA Group Co Ltd, krovnu kompaniju prijevoznika Hainan Airlines, te China Taiping Insurance Holdings Co Ltd, China Life Insurance Co Ltd, Guangzhou Automobile Group Co Ltd i CITIC Securities Co. Ltd - i China Minsheng Banking Corp, kompanija za razvoj nekretnina China Vanke Co. LTD i China Broadband Capital.

Tržišna je kapitalizacija Uber Technologiesa inače u prosincu iznosila 62,5 milijardi dolara, piše Bloomberg, pozivajući se na neimenovane upućene izvore.

Izvršni direktor Ubera Travis Kalanick kazao je u ponedjeljak novinarima u Pekingu samo da je prije nove ponude dionica tržišna kapitalizacija kineskog ogranka iznosila sedam milijardi dolara. Tom je prilikom posebno istaknuo partnerstvo s kineskom HNA grupom, kojim Uber signalizira ambicije da uđe i u ogromnu kinesku turističku industriju. Partnerstvo inače uključuje široku lepezu usluga prijevoza prema zračnim lukama i iz njih, kao i za HNA-ove letove, te internetsko financiranje za automobilski sektor.

Uberov izvršni direktor kazao je u Pekingu i da je zamislio sustav u sklopu kojeg će klijenti moći bez problema prelaziti iz gradskih transportnih sustava na međugradske uz pomoć niza globalnih partnerstava.

Uberovo partnerstvo s HNA grupom vremenski se podudarilo s nastojanjima njegova konkurenta Didija Kuaidija da udruži snage s utjecajnim kineskim kompanijama koje imaju dobre veze s vladom kako bi izbjegli probleme s tamošnjom regulativom tog sektora u nastajanju.

Kao i u nekim drugim zemljama u svijetu, i u Kini naručivanje usluge prijevoza putem mobilnih aplikacija može biti tehnički nezakonito ili funkcionira u sivoj zoni, ovisno o lokaciji i o vrsti usluge. Uber i Didi Kuaidi uložili su stotine milijuna dolara u privlačenje i zadržavanje klijenata. Sada bi se njihova konkurencija mogla zaoštriti, s obzirom na nastojanja Ubera da privuče turiste i putnike u međugradskom prijevozu.

Uber je do sada najavio 6,3 milijarde juana ulaganja u Kinu (958,61 milijuna dolara), koja je po Kalanickovim riječima njihovo "najveće globalno tržište i ključno strateško čvorište".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.
Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.