Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
2 komentara

Školarci iz Osijeka napravili pametnu rasvjetu za kuću

HT je lani donirao 300.000 kuna Institutu za razvoj i inovativnost mladih, a sada su predstavljeni rezultati prvog IoT natječaja u kojem su đaci radili projekte vezane uz pametnu rasvjetu

Foto: Croatian Makers
2 komentara

Rad Pametna rasvjeta u kući, O.Š. Franje Krežme iz Osijeka, izabran je za najbolje rješenje prvog natječaja u projektu  "Napredne Internet of Things tehnologije (IoT) u hrvatskim školama". Đaci su osmislili projekt koji prikazuje različite načine upravljanja rasvjetnim tijelima u određenim prostorijama. Za uključivanje i isključivanje te za jačinu rasvjete unutar određene prostorije koristili su razne senzore. Cjelokupan sustav je povezan na Internet korištenjem aplikacije Blynk te je moguće udaljeno upravljati sa svim rasvjetnim tijelima zasebno, a cijeli se sustav može i proširiti. 

Što o ovom rješenju kažu autorice pogledajte u video prilogu na ovoj stranici.

Veliku ulogu u realizaciji projekta imao je Hrvatski Telekom koji je prošle godine donirao i 300.000 kuna Institutu za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) za projekt  "Napredne Internet of Things tehnologije (IoT) u hrvatskim školama". U projekt je uključeno više od 100 škola diljem Hrvatske kojima je osigurana atraktivna Internet of Things (IoT) oprema. Uz ovu opremu i edukaciju nastavnika, ostvareni su temeljni preduvjeti za osposobljavanje učenika i poticanje njihove kreativnosti u pronalaženju pametnih IoT rješenja.

Na prvi natječaj s temom 'Pametna rasvjeta' prijavilo se 88 učeničkih timova iz osnovnih i srednjih škola, a radovi su iznimno inovativni – od pametne kućne i filmske rasvjete pa sve do sustava rasvjete koji štede energiju pri osvjetljavanju ulica i parkinga. Svaki prijavljeni rad ujedno je i edukacijski materijal, kako bi sve školske ustanove koje imaju IoT opremu mogle replicirati uspjehe drugih ekipa i kroz njih još više naučiti o Internetu stvari.

- Svi radovi pristigli na ovaj prvi natječaj - na temu "Pametna rasvjeta" - izrazito su kvalitetni. Ocjenjivačko povjerenstvo doista je imalo vrlo težak zadatak izabrati najbolje radove po kreativnosti i prezentaciji rješenja. Vjerujem kako nas čeka uzbudljiv nastavak ove priče te da će i idući natječaji donijeti mnogo inovativnih rješenja naših malih kreativaca - rekao je Paolo Zenzerović, voditelj poslovanja Instituta za razvoj i inovativnost mladih.

- Oduševljeni smo velikim odazivom učenika na natječaj i njihovim iznimno kreativnim IoT rješenjima. To znači da je Hrvatski Telekom na dobrom putu i da imamo ključnu ulogu u stvaranju STEM generacije koja već danas utječe na brži ulazak Hrvatske u digitalno doba - istaknula je Nina Išek Međugorac, direktorica HT-ovih Korporativnih komunikacija.

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Možda vas zanima i ovo:
Message