Obavijesti

Tech

Komentari 0

Složna braća: Galaxy A3 i A5 spremni su za velike izazove

Složna braća: Galaxy A3 i A5 spremni su za velike izazove
1

Za razliku od prethodne A serije, noviteti iz Samsunga sada nude puno više. Galaxy A3 i A5 prilično su slični, nude dobru kameru i solidne performanse te značajke koje S6 nema

VIDEO

Samsungova nova Galaxy A linija telefona za 2016. godinu njihov je snažan odgovor u žestokoj konkurenciji uređaja srednjeg cjenovnog ranga, a mi smo na kratkom testu imali modele A3 i veći A5. 

Dizajnom su oba uređaja prilično slična i odlikuje ih ista kvaliteta i metalni obrub kakvi se mogu vidjeti na Galaxyju S6, a da je A5 dobra alternativa trenutnom top modelu pokazuje i činjenica da ih se uz malo truda može zamijeniti. Odličan detalj je spoj metala i stakla koji tvori gotovo neprekinutu cjelinu.

Tako A5 ima neke karakteristike kojih nema kod S6, poput utora za microSD kartice (hibridni dualSIM), ali i snažniju bateriju, kapaciteta 2900 mAh. Zamjerka u odnosu na S6 mogla bi biti nešto slabija kamera (13 mpx), no to nadoknađuje optičkom stabilizacijom slike i f/1,9 otvorom blende.

9
| Foto: Ivan Hruškovec/24sata

Iako nema 4K podršku to i nije toliki problem, jer danas tek rijetki imaju Ultra HD ekrane na kojima se takav video može gledati. Pri snimanju u najvišoj rezoluciji format slike je 4:3, što bi mogli gledati kao zamjerku. Prednja kamera snima fotografije u rezoluciji od 5 megapiksela. U nastavku možete vidjeti nekoliko probnih fotografija i video s A5.

Pokretanje videa...

00:13

Pokretanje videa...

00:31

Za razliku od prethodnika, ovogodišnji A5 dolazi s puno moćnijim adutima. Ekran mu je nešto veći (5,2 inča), ali i s boljom rezolucijom (Full HD), a puno je snažniji i procesor te nudi i senzor otiska prsta. Težinom od 155 grama teži je od S6 i prethodnog A5 te u ruci djeluje prilično masivno, no zbog odličnog dizajna lako ga je koristiti jednom rukom. 
Što se AMOLED ekrana tiče, prikaz boja i kontrast su odlični. Uređaj dolazi s Androidom 5.1.1, ali i puno manje nakrcanog softvera od prethodnih uređaja. Tu se nalazi niz Googleovih i Microsoftovih aplikacija te TouchWiz sučelje, koje možete prilagoditi svom ukusu. 
Dok je prethodnika pogonio četverojezgreni Snapdragon 410 (1,2 GHz), u ovom se modelu nalazi Exynos 7580 s osam jezgri na 1,6 GHz, dok je količina RAM-a i interne memorije ostala ista (2 i 16 GB), što će biti sasvim zadovoljavajuće za većinu potreba i rad bez zastajkivanja i usporavanja uređaja.

Manji Galaxy A3 također je prošao kroz niz nadogradnji. Ekran je s 4,5 narastao na 4,7 inča, a i rezolucija je 720p, a dobio je i snažniji Exynos 7578 procesor na 1,5 GHz. Količina memorije i RAM-a ostala je na 16 i 1,5 GB, a kamera je praktično identnična kao i na A5. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti
Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin