Obavijesti

Tech

Komentari 10

Smeće oko Zemlje: Svemirski otpad može biti i smrtonosan

Smeće oko Zemlje: Svemirski otpad može biti i smrtonosan
2

Količina svemirskog otpada nevjerojatno se povećala posljednjih 60 godina. Oko Zemlje kruže milijuni sitnih krhotina koji se mogu sudariti sa satelitima

VIDEO

Svemirski otpad ne predstavlja opasnost za ljude na Zemlji, ali je veoma opasan za svemirske letjelice . Taj problem se još ne može globalno riješiti, kaže nam Ante Radonić , voditelj planetarija u Tehničkom muzeju Zagreb.

Količina svemirskog otpada nevjerojatno se povećala posljednjih 60 godina. Oko Zemlje kruže milijuni sitnih krhotina koji se mogu sudariti s komunikacijskim satelitima ili letjelicama oko planeta .

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata Video 00:11

- Objekti veći od 10-ak centimetara mogu se radarom kontrolirati pa ih svemirske letjelice mogu i izbjeći. NASA trenutno prati 20.000 takvih objekata . Opasni su objekti manjih dimenzija koji putuju velikom brzinom, nalaze se na različitim visinama i kreću se različitim putanjama pa ih je nemoguće kontrolirati - kaže Radonić.

Evo nekoliko zanimljivosti o svemirskom smeću:

- 73 posto praćenih krhotina u orbiti nalazi se jako nisko - 1200 milja iznad površine našeg planeta.

- 500.000 komada poznatog svemirskog otpada trenutno kruži orbitom i predstavlja opasnost Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS)

- 2009. godine sudarili su se ruski i američki sateliti i ostavili s meće na visini od 900 km.

- Nakon eksperimenta kineske vojske 2007. i sudara ruskog i američkog satelita 2009., rasule su se desetine tisuća krupnijih dijelova satelita te milijuni sitnijih, odnosno zagadili su više od 60 posto orbite oko Zemlje.

- Preblizu: Satelitske letjelice letjelice udaljene su od svemirskog otpada oko 5 milja, a susreću se čak 1000 puta na dan.

- Svemirski otpad putuje zemljinom orbitom nevjerojatnom brzinom - oko osam kilometara u sekundi.

- Većina smeća nalazi se veoma blizu Zemljine površine što predstavlja veliku smrtonosnu opasnost astronautima i njihovim svemirskim letjelicama. Čak i sićušna točkica koja putuje velikom brzinom, da udari u Međunarodnu svemirsku postaju , može razbiti prozor.

- Američka mreža za nadzor u svemiru , Space Surveillance Network (SSN), redovno ispituje putanje ostataka kako bi otkrili moguće bliske sudare.

- Više od 21.000 komada veće je od loptice za tenis.

- Nekoliko milijuna sitnih krhotina manjih od jednog centimetra putuje orbitom . Takvi predmeti manjih dimenzija su najopasniji jer ih je nemoguće kontrolirati

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Test Mercedes EQE SUV: Jedan od najimpresivnijih svoje vrste
VELIKI SUV NA STRUJU

Test Mercedes EQE SUV: Jedan od najimpresivnijih svoje vrste

EQE SUV je odličan automobil, i u njegovoj vožnji smo izuzetno uživali. No ipak, teško se oteti dojmu da bismo se unatoč svoj snazi, udobnosti i tišini još bolje osjećali u običnom GLE

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...