Obavijesti

Tech

Komentari 0

Sociologija na maturi pisat će se 90 minuta: Manje je bodova

Sociologija na maturi pisat će se 90 minuta: Manje je bodova
1

MANJE IZMJENE: Novi je način bodovanja kod matematike, geografije i sociologije, a više je interesa za izborne predmete. Fiziku će ove godine pisati 9188 učenik

VIDEO

Razinu A iz hrvatskog jezika polaže 23014 učenika, a razinu B 10363 učenika. Kod matematike pak, A razinu polaže 11863 učenika, dok B razinu polaže 22422, gotovo dvostruko više.

Novost kod ispita iz matematike je što svi zadaci višestrukog izbora donose po 1 bod, ukupno 15 bodova. U zadatke kratkog odgovora dodana su tri boda, te nose ukupno 29 bodova. Zadatke produženog odgovora dobili su još 2 boda, te nose ukupno 16. Područje modeliranja raspoređeno je na preostala četiri područja pa su promijenjeni udjeli ispitivanja.

Iz matematike, fizike, kemije i informatike moguće je koristiti određene formule, tablice i znanstvene kalkulatore. Formule koje nisu u knjižici navedenoj na stranici NCVVO-a učenik mora sam znati izvesti, pa je zato dobro provjeriti još jednom sve.

Kod geografije je novost to što se u svakom području može ostvariti 0 ili 1 bod, osim u zadacima produženog odgovora gdje je moguće ostvariti do 3 boda. Povećan je i ukupni broj zadataka u ispitu, koji sada ima 92 zadatka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Za ispit iz sociologije uvedene su dvije nove vrste zadataka, zadaci kratkoga i produženoga odgovora te skupina zadataka koji su vezani uz polazni sadržaj, tj. tekst ili grafički prilog. Promijenjen je i način bodovanja zadataka, ukupni broj bodova smanjen je sa 70 na 60, a trajanje ispita povećano je sa 70 na 90 minuta, a dodana su i tri nova obrazovna ishoda.

Broj prijava za izborne ispite povećao se u svim predmetima. U ukupnom broju najviše se povećao u psihologiji - sa 4251. na 5119. Veće povećanje interesa bilježi se i u kemiji te politici i gospodarstvu, a fizika je ponovno najpopularnija. Ona se boduje na više fakulteta, a važna je za brojna zanimanja iz STEM područja koja su tražena na tržištu rada. Nju je prijavilo 9188 učenika.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto