Tech

Komentari 7

Sonda na asteroidu: Skupljaju uzorke iz unutrašnjosti kratera

Sonda na asteroidu: Skupljaju uzorke iz unutrašnjosti kratera

Znanstvenici tijekom ove misije žele skupiti netaknute materijale ispod površine asteroida koji bi im mogli pružiti uvid u to kako je Sunčev sustav izgledao na svom početku

Japanska letjelica Hayabusa 2 uspješno je sletjela na udaljeni asteroid. Znanstvenici se nadaju da će tamo skupiti uzorke koji bi mogli rasvijetliti misterij evolucije Sunčevog sustava. 

Čim je sletjela na asteroid, znanstvenici Japanske agencije za istraživanje svemira počeli su pljeskati i pokazivati slovo V (znak pobjede). Agencija je priopćila da sonda normalno radi na asteroidu Ryugu, 300 milijuna kilometara od Zemlje. Ovo je drugi put da je sonda sletjela na pusti asteroid u složenoj misiji koja također uključuje slanje rovera i robota. 

Znanstvenici tijekom ove misije žele skupiti netaknute materijale ispod površine asteroida koji bi im mogli pružiti uvid u to kako je Sunčev sustav izgledao na svom početku, prije 4,6 milijardi godina. Agencija je priopćila i da će to biti prvi put da sonda prikuplja čestice ispod površine asteroida. 

Hayabusa 2 prvi put sletjela je na asteroid u veljači kako bi se pripremila za daljnje istraživanje koje je počelo u četvrtak. Pripreme su bile zahtjevne i znanstvenici su strahovali hoće li Hayabusa 2 moći i drugi put sletjeti na asteroid, no to je bilo neophodno kako se ne bi ugrozili podaci koje mogu dobiti. Prikupili su već uzorke iz kratera koji je nastao u veljači. 

Fotografija kratera pokazala je da su dijelovi površine asteroida prekriveni vidno drugačijim materijalima od ostatka površine. 

- Radujem se analizi tih materijala - rekao je Makoto Yoshikawa, voditelj misije. 

Sonda će se na Zemlju vratiti iduće godine, a znanstvenici se nadaju da će sa sobom donijeti dragocjene uzorke koji će im pomoći saznati više o Sunčevom sustavu, ali i o podrijetlu života, piše Guardian