Obavijesti

Tech

Komentari 1

Šoping od glave do pete za 100 kuna u centru za ponovnu uporabu

Šoping od glave do pete za 100 kuna u centru za ponovnu uporabu
1

Modna industrija drugi je najveći zagađivač okoliša, odmah iza naftne industrije

VIDEO

Rijetki razmišljaju o dugom lancu obrade sirovine, proizvodnje i transporta do trgovine kada ih trese šoping groznica. Problem predstavlja kratki životni vijek odjeće i njeno neadekvatno zbrinjavanje nakon što je odbacimo. Procjenjuje se da u Hrvatskoj godišnje proizvedemo 135 000 tona tekstilnog otpada. Od toga 90% tekstilnog otpada može biti ponovno korišteno, oporabljeno i reciklirano.

S ciljem smanjenja negativnog utjecaja na okoliš i zajednicu, razvijaju se brojne inicijative unutar sektora tekstilne industrije. Jedna od inicijativa dolazi iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji su prvog dana proljeća predstavili sustav ponovne uporabe koji će po prvi puta na nacionalnoj razini urediti i potaknuti otvaranje Centara za ponovnu uporabu.

Čakovečka socijalna zadruga Humana Nova daje drugu šansu i ljudima i stvarima koje je društvo odbacilo. Njihovih 15 zaposlenika s fizičkim ili mentalnim poteškoćama zaduženo je za razvrstavanje predmeta koje građani donesu u centar a koji im više ne trebaju. Odjeća se sortira po boji, kvaliteti, očuvanosti, a oni komadi koji se mogu popraviti, zašiti ili zalijepiti šalju se na čišćenje i popravak. Obnovljena odjeća vraća se u trgovine u kojima se za 100 kn može obaviti kompletni šoping od glave do pete. Komadi koji su previše oštećeni, režu se i koriste kao sirovina za pregače, papuče ili ih njihova mlada dizajnerica redizajnira u unikatne nove komade. Od preostalog tekstilnog otpada rade se industrijske krpe. Ništa se ne baca.

 

Centri za ponovnu uporabu predstavljaju dragocjenu poslovnu priliku za društvo zbog svog socijalnog i ekološkog usmjerenja, a uz početne poticaje koje će dobiti od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost moći će postići razinu samoodrživosti te doprinijeti razvoju zelenog, kružnog gospodarstva.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje
Ograničen budžet

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje

Rezultat obnove je prelazak iz energetskog razreda G u energetski razred B, više prirodnog svjetla, bolja mikroklima i smanjenje troškova grijanja i hlađenja s 5.000€ godišnje na samo 800€ godišnje.

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?
Zaštita okoliša

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?

Onečišćenje zraka štetno je kako za okoliš tako i za sve organizme koji žive u tom okolišu. Može prouzročiti štetne učinke na zdravlje, čak i smanjenje inteligencije. Srećom, na čišći zrak možemo utjecati
Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života
ENERGETSKA OBNOVA

Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života

Na BUILD UPON radionicama stručnjaci iz područja regulative, financija, kreiranja svijesti i unapređenja znanja i vještina zajedno su radili na donošenju nacionalne strategije energetske učinkovitosti zgrada