Obavijesti

Tech

Komentari 27

Spojeni i "na kotačima": Bez interneta auti više neće voziti

Spojeni i "na kotačima": Bez interneta auti više neće voziti
6

Već za pet godina našim bi cestama mogli voziti automobili izravno spojeni na internet. Za nas će to značiti udobniju i povoljniju vožnju, ali tu su i neke opasnosti

VIDEO

Mobitele smo "opametili" još odavno, sada to činimo satovima, hladnjacima, televizorima...stoga, logično je da će na red uskoro doći i automobili. Omiljeni limeni ljubimci već su sada puni elektronike zbog koje automehaničari sve češće nalikuju informatičarima no u vrlo bliskoj budućnosti to će biti još izraženije. Pitanje biste li svoj automobil spojili na internet tako više i neće biti pitanje nego normalna stvar.

Zasad u svijetu još uvijek nema automobila koji se na internet spajaju "sami od sebe" bez pomoći drugih uređaja poput mobitela, laptopa, tableta...Njih ipak ne treba miješati sa samoupravljanim autima tj. autima bez vozača čije je puštanje na ceste ipak malo kompliciranija stvar, kako s pravne tako i s tehničke strane.

Jeftinija vožnja, više zabave, informacija, udobnosti...

- Automobili povezani na internet pružit će veću sigurnost putnicima, omogućit će bolje dijeljenje vožnja i smanjenje troškova, a službama poput Ubera povećat će efikasnost vožnje kroz gradove - rekao je Davor Tremac, generalni menadžer Ubera u Hrvatskoj na raspravi "Internet na kotačima" održanog u sklopu ovogodišnjeg Bug Future Showa u zagrebačkom kinu Europa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Robert Špiranec iz Mazde Croatia smatra da će povezivanjem vozila na internet vozač moći dobiti bolje informacije o prometu, slušati tisuće internetskih radio postaja, a bit će omogućeno brže i bolje ažuriranje navigacijskih karata. 

Google

Direktor Sektora za strategiju i razvoj poslovanja u Hrvatskom Telekom Boris Drilo misli da će online auti donijeti sigurnost, komfor i zabavu dok Mario Popović iz Dok-inga posebno ističe mogućnost slanja povratnih informacija proizvođačima automobila kako bi oni svoje proizvode mogli učiniti još boljima.

Hrvatska je spremna

Za aute povezane na Internet ključna je infrastruktura tj. dobra pokrivenost ponajprije 4G signalom dok bi za autonomna vozila (ona bez vozača) internet trebao ipak biti brži, a brzina odziva (ping) manja. Za razvoj takvih inovacija ipak treba pričekati 5G mrežu koja bi u idućih pet godina mogla postati stvarnost.

Što se Hrvatske tiče, za automobile spojene na Internet itekako smo spremni. Iako smo po brzini fiksnog interneta u Europskoj uniji na začelju, situacija s mobilnim internetom znatno je bolja. Po brzinama mobilnog Interneta u EU smo na 10. mjestu, a sva tri operatera ulagala su velika sredstva kako bi omogućila što veće brzine gdje god je to moguće. 

HT i Vipnet već neko vrijeme šire svoju 4G pokrivenost, a 4G mrežu od ponedjeljka 1. veljače pokreće i Tele2. 

Ono što bi za ovakve usluge mogao biti problem je roaming:

- I za to se naziru rješenja. Regulativa u EU ide ka ukidanju roaminga, a već se odavno mogu kupiti i global SIM kartice koje omogućavaju spajanje na Internet u svim zemljama po povoljnijim cijenama od roaminga – rekao je Drilo.

Auto na internetu već za 5 godina?

Ono što bi mogla biti potencijalna opasnost je hakiranje takvih automobila jer svi su elektronički sustavi osjetljivi na to pa tako i oni u vozilima. Stoga je jasno da se u sigurnost mora puno ulagati kako bi neželjenih situacija bilo što manje. 

Svi sudionici rasprave u organizaciji Buga složili su se da su automobili spojeni na Internet bliska budućnost, a smatraju da će se na cestama pojaviti najmanje za pet, a najviše za 20 godina. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....