Obavijesti

Tech

Komentari 68

Spremaju se za udar: Asteroid u četvrtak prolazi kraj Zemlje

Spremaju se za udar: Asteroid u četvrtak prolazi kraj Zemlje
1

Između Zemlje i Mjeseca u četvrtak će proći asteroid na samo 42.000 km udaljenosti. Astronomi će se ponašati kao da će nas udariti kako bi vidjeli radi li međunarodni sustav upozorenja

VIDEO

NASA će danas testirati mrežu upozorenja kad prođe asteroid kako bi se vidjelo funkcionira li sustav planetarne zaštite.
Asteroid velik poput kuće proći će između Mjeseca i Zemlje, a približit će se na 42.000 km, što je udaljenost tek nešto veća od one na kojoj su geostacionarni sateliti. I dok nam ne prijeti udar, ovaj bliski prolazak bit će i prilika za astronome amatere da sa Zemlje vide asteroid. Astronomi kažu kako je važno testirati sustav jer je nebo golemo.

- Ovakvi asteroidi s našim imenom mogu doći iz bilo kojeg smjera - rekao je Glen Nagle iz nacionalnog državnog tijela za znastveno istraživanje u Australiji. Timovi astronoma danas će se pretvarati kao da asteroid 2012 TC4 ide prema Zemlji i pokrenut će planiranje za katastrofu kako bi koordinirali koje hitne službe će biti potrebne. Nagle pojašnjava da je takva priprema ključna, jer u slučaju da nam prrijeti asteroid za koji nismo znali ili nismo spremni ne možemo učiniti puno. Posljednji veliki udar meteora u Zemlju bio je prije četiri godine, kad je mali asteroid uletio u Zemljinu atmosferu nad središnjom Rusijom brzinom od oko 18 km/s (64.800 km/h). Eksplodirao je iznad Čeljabinska, a ozlijeđeno je oko 1200 ljudi. U srpnju ove godine asteroid snage deset krstarećih raketa udario je u Mjesec. Udario je brzinom od 90.000 kilometara na sat, a bio je težak tek 40 kilograma. Da je pao na grad, napravio bi krater dubok 20 metara i zonu uništenja. Profesor Alan Fitzsimmons sa sveučilišta u Belfastu kaže da znamo za otprilike 90 posto asteroida koji bi mogli pogoditi Zemlju, ali da bi ih moglo biti na milijune koji bi se mogli provući i prouzročiti prave katastrofe udarom u Zemlju.

- Asteroidi u blizini našeg planeta otkrivaju se svakodnevno i uglavnom su bezopasni. Iako smo dobri u pronalasku asteroida, to nam neće pomoći ako nećemo biti spremni djelovati - rekao je Fitzsimmons misleći na udare poput Čeljabinska ili Tunguske, koji bi nas uhvatili iznenada.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.
Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.