Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
12 komentara

Spreman za let: Ovako izgleda helikopter koji će ići na Mars

Samo minuta leta za maleni helikopter bila je dovoljna NASA-i da prikupi sve podatke i da budu sigurni da će on uspješno letjeti i na Marsu te postati prva ljudska letjelica na nekom drugom planetu

Foto: NASA/JPL-Caltech
12 komentara

NASA planira sljedeće godine prema Marsu poslati novi još napredniji rover, a njegov suputnik bit će i mali helikopter koji će Crveni planet istraživati iz zraka. 

Pogledajte video

Međutim kako bi bili sigurni da će letjelica teška tek 1,8 kilograma moći sigurno letjeti na Marsu, NASA je morala dokazati da radi i na Zemlji. Helikopter koji će ići na Mars tijekom siječnja su testirali u simulatoru u kojem su, najbolje što se može, stvorili tanašnu atmosferu Marsa. Ovdje je helikopter dva puta uspješno obavio testne letove, no to je daleko od onog s čim se slične letjelice susreću na Zemlji. 

Foto: NASA/JPL-Caltech

Kako Mars ima otprilike 1 posto gustoće Zemljine atmosfere, letjelicu bi trebali poslati na visinu od 30 kilometara kako bi je testirali. Srećom, na raspolaganju im je veliki vakuumski cilindar promjera osam metara u kojem su testirali i druga vozila za Mars. Ovdje su mogli stvoriti umjetnu atmosferu Marsa s temperaturama  do minus 90 Celzija. 

Foto: NASA/JPL-Caltech

Mali helikopter je proveo ukupno jednu minutu u zraku, ali to je bilo dovoljno znanstvenicima da kažu kako imaju potrebne podatke i da su sigurni kako će uspješno letjetina Marsu. Tamo bi letjelica trebala stići u veljači 2021. godine, gdje će stići na 'trbuhu' rovera. Par mjeseci kasnije će po prvi put ljudska letjelica poletjeti na drugom planetu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message