Tech

Komentari 1

Učenici Poljoprivredne i veterinarske škole Osijek i Ekonomske i upravne škole Osijek ujedinili se u projektu

Srednjoškolci iz Osijeka ujedinili se u projektu: 'Pripremamo se za tržište rada, oduševljeni smo'

Učenici i profesori Poljoprivredne i veterinarska škola Osijek već četvrtu godinu bave se proizvodnjom i prodajom presadnica na praksi. Ove godine prekrasnoj prići pridružila se i Ekonomska i upravna škola Osijek

Praksa je ono što učenicama često nedostaje nakon srednjoškolskog obrazovanja, ali to nije slučaj u Poljoprivrednoj i veterinarskoj školi i Ekonomskoj i upravnoj školi u Osijeku koji su se zajedno udružili u projektu kako bi učenike pripremili za tržište rada.

POGLEDAJTE VIDEO:

Naime, marljivi učenici Poljoprivredne i veterinarske škole u Osijeku u sklopu praktične nastave stručnih predmeta i vježbi odlaze u plastenik gdje uzgajaju različite biljke koje će potom prodavati.  Učenici su zaduženi za cijeli ciklus biljke, od njene proizvodnje pa sve do prodaje. Njihovom složnom timu ove su se godine pridružili učenici i profesori Ekonomske i upravne škole u Osijeku koji su napravili cijeli marketinški plan.

Osijek: Učenici Poljoprivredne škole samostalno uzgajaju sadnice

- Dugi niz godina radim u Ekonomskoj školi i uvijek smo pripremali naše učenike za tržište rada. Kako je sada trend povezati zeleno i digitalno gospodarstvo ovo je bio najbolji primjer gdje su se ove dvije škole povezale i svoja stečena znanja primjenjuju na konkretnim primjerima. Učenici iz Ekonomske i upravne škole u Osijeku prisustvovali su samom pikiranju i sjetvi proizvoda te su ih marketinški obradili i napravili cjelokupan marketinški plan koji treba imati jedna projekt - objasnila nam je Marija Mesić Škorić (54), profesorica i savjetnica iz Ekonomske i upravne škole u Osijeku.

Osijek: Učenici Poljoprivredne škole samostalno uzgajaju sadnice

Učenici su se koristili raznim digitalnim alatima te su izradili Facebook stranicu, katalog i edukativne letke kako bi pomogli svojim prijateljima poljoprivrednicima.

- Moji kolege i ja smo napravili katalog u kojemu smo predstavili proizvode učenika iz Poljoprivredne i veterinarske škole. Naša smo znanja implementirali te smo njihove praizvode pokazali u nekom drugom obliku - rekao nam je Stipan Sklepić (18), a njegova prijateljica Dora Knežević (19) dodala je kako su izradim edukativnog kataloga omogućili lakše plasiranje proizvoda učenika iz Poljoprivredne i veterinarske škole u Osijeku na tržište.

Osijek: Učenici Poljoprivredne škole samostalno uzgajaju sadnice

Ovi učenici redizajnirali su i moderirali web stranicu Poljoprivredne škole.

- Prije svega nam je drago što smo ostvarili suradnju s drugim učenicama. Napravili smo i e-tržnicu putem koje ljudi mogu s lakoćom kupiti proizvode koji se nalaze u plasteniku -  rekao nam je Mihael Marošević (17).

Osijek: Učenici Poljoprivredne škole samostalno uzgajaju sadnice

U plasteniku učenici Poljoprivredne i veterinarske škole ove su godine posadili više od 60.000 presadnica hibrida F1 sjemena, a među njima se nalazi povrće, začinsko i ljekovito bilje i cvijeće. Marin Marić, profesor strukovnih predmeta i voditelj školskog vježbališta, kaže nam kako su sve zarađeno od prošlih godina uložili u modernizaciju poljoprivrede i modernizaciju struke kako bi učenicima pokazali kako ostvariti što veću i učinkovitiju proizvodnju, a time dobiti i kvalitetnije proizvode. Projekt s Ekonomskom školom, objasnio nam je, digao je ovaj projekt na viši nivo.

- Ekonomisti su vidjeli ciklus proizvodnje, a poljoprivrednici kako je najbolje marketinški obraditi proizvode - rekao nam je Marin koji je ponosan na sve učenike.

Osijek: Učenici Poljoprivredne škole samostalno uzgajaju sadnice

Ovom suradnjom zadovoljni su i učenici iz Poljoprivredne i veterinarske škole u Osijeku, a posebno ih veseli kada imaju priliku otići u plastenik i vidjeti kako njihove biljčice napreduju.

- U plasteniku smo sve radili. Od sjetve, do gotovog ploda. Ubacivali smo sjeme u stiropor, kasnije smo ga za zalijevali, stavljali gnojivo. Kada su izrasle presadnice, njih smo pikirali i sada očekujemo prodaju -  zaključio je za kraj Petar Milović (17) s osmjehom na licu.

Osijek: Učenici Poljoprivredne škole samostalno uzgajaju sadnice

Prodaja presadnica započinje u ponedjeljak, utorak i srijedu u tjednu prije Uskrsa, svakoga dana od 9 do 12 sati u plasteniku Poljoprivredne i veterinarske škole u Osijeku.