Obavijesti

Tech

Komentari 1

Sretno svima! Počeo je ljetni rok državne mature, u petak se piše A razina engleskog jezika

Sretno svima! Počeo je ljetni rok državne mature, u petak se piše A razina engleskog jezika
1

Zbog razdvajanja A i B razine hrvatskog i engleskog jezika, te matematike, ljetni rok trajat će pet dana dulje. Nema izbacivanja gradiva zbog online nastave, a učenici u samoizolaciji mogu izlaziti na ispite

Ispitima materinskih jezika manjina u utorak su započeli prvi ispiti ljetnog roka državne mature.
Državna matura, kako najavljuju iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, odvijat će se prema planu. Ispite je prijavilo 31.779 pristupnika, 27.008 učenika i 4.771 kandidat (1.006 kandidata izvan RH). Zasad nema podataka o tome koliko je pristupnika u samoizolaciji, odnosno pozitivno na korona virus.

Podsjetimo, A i B razina ispita obaveznih predmeta, hrvatskog i engleskog jezika, te matematike, koji imaju i najviše prijava. pisat će odvojeno, kao i lani. Zbog toga državna matura traje pet dana dulje, te se zadnji ispiti pišu 30. lipnja, objava rezultata je 14. srpnja, rok za prigovore 16. srpnja, konačna objava rezultata 21. srpnja, te podjela svjedodžbi 23. srpnja.

Najviše prijavljenih na izbornim predmetima je za fiziku, biologiju, te politiku i gospodarstvo, podaci su NCVVO-a.

OVDJE provjerite kalentar ispita ljetnog roka.

Posebne epidemiološke mjere

Prema preporukama HZJZ-a, za izlazak na ispit nije potreban negativan PCR test ili potvrda o cijepljenju, a maturanti u samoizolaciji moći će pristupiti ispitima. Kao i lani, ispiti državne mature provodit će se prema posebnim epidemiološkim mjerama. Pristupnici će sjediti na udaljenosti od dva metra, moraju imati zaštitne maske i svoje kemijske, a smiju imati i bočicu s vodom. 

Negativan PCR test moraju imati oni koji imaju simptome slične Covidu. Oni koji zbog Covida neće moći i u ljetnom roku izaći na državnu maturu, ispite će polagati u jesenskom roku, a fakultete će upisivati po posebnim uvjetima. Naime, kako je prošli tjedan potvrdio Rektorski zbor, "kandidatu koji u jesenskom upisnom roku postigne isti ili veći broj bodova od kandidata koji se na taj studijski program (u slučaju dvopredmetnoga studija na oba studijska programa) upisao s najmanjim brojem bodova u ljetnom upisnom roku, omogućit će se upis izvan ukupne kvote, i to na teret Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a u skladu s mogućnostima visokoga učilišta".

Pristupnici s teškoćama i težim zdravstvenim problemima pišu državnu maturu kod kuće.

Interes za studijima

Prema podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje, prema omjerima, budući studenti najveći interes iskazali su za logopediju na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, te psihologiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

OVDJE pogledajte listu 10 najtraženijih fakulteta među budućim brucošima.