Obavijesti

Tech

Komentari 35

Stigao je i taj dan: Koliko smo blizu 'Povratka u budućnost'?

Stigao je i taj dan: Koliko smo blizu 'Povratka u budućnost'?
5

Leteći automobili, hoverboard i bizarne odjevne kombinacije svakodnevica su zamišljene 2015. iz slavnog serijala. Srećom, neke stvari su potpuno pogriješili

VIDEO

Stigao je i taj dan, dan u koji junaci iz Povratka budućnost dolaze iz 1985. godine kako bi ovog puta spasili Martyjevu djecu. No, koliko je naša sadašnjost bolja ili lošija od budućnosti koju su zamislili autori drugog nastavka slavne trilogije?

Srećom, promašili su s modnim stilom, barem što se tiče suludih kombinacija koje smo mogli vidjeti u filmu. No, kad smo kod odjeće Nike je ipak izradio Air Mags tenisice koje izgledaju kao i one iz filma. I dok jakne koje se ne suše same od sebe nisu standard, naša je odjeća danas sve pametnija. Brojne kompanije rade na odjeći i obući opremljenoj senzorima, imamo hidrofobne materijale koji odbijaju tekućine..

Leteći automobili stvar su o kojoj se najviše priča kad govorimo o ovom kultnom filmu. Istina, danas imamo neka rješenja, poput slovačkog Aeromobila , no to su sve koncepti i prototipovi, a daleko smo još od toga da bi takva vozila bila standard. Fuzijski reaktori u automobilu još su dalje od stvarnosti, a glavno pogonsko sredstvo i dalje su fosilna goriva. Nešto jesmo napredovali prema električnim i hibridnim vozilima, ili gorivim ćelijama, no tu se radi o prilično skupim opcijama za većinu vozača.

Dok u filmu Marty od Griffa bježi na hoverboardu , u stvarnosti bi se morao osloniti na skateboard i vlastitu snagu. Tijekom ove i prošle godine vidjeli smo nekoliko rješenja koja podsjećaju na hoverboard iz filma, ali radi se o konceptima koji zahtijevaju posebne podloge i pravo bogatstvo.

Srećom pa je faksiranje prošlost

VIDEO

Marty iz budućnosti u filmu dobije otkaz tijekom video poziva s Needlesom i ovaj dio filma izgleda nam sasvim uobičajeno uz Skype, FaceTime, Messenger i druge komunikacijske alate koje imamo na našim telefonima i tabletima, koji danas izgledaju daleko naprednije od uređaja koje u filmu koriste za plaćanje, ako se to može nazvati tabletom.

Napredovali smo i što se tiče faksiranja. U smislu da ga gotovo i nema više, osim u iznimnim slučajevima.

I u fiktivnoj 2015. okruženi su velikim ekranima, no naša je tehnologija daleko naprednija, a ni gledanje više kanala istovremeno nije nepoznato, ali nije baš zaživjelo. Ekrani u Ultra HD rezoluciji postaju standard, a vidjeli smo ove godine i ekrane koje možemo zamotati.

Nosivi gadgeti i dronovi

VIDEO

Kroz film možemo vidjeti Doca Browna, ali i članove Martyjeve obitelji kako nose 'video naočale' preko očiju. Docu su one poslužile u vožnji s dodatnim informacijama pa ih se može smatrati kao varijantom Google Glassa, dok Martyjeva djeca preko njih mogu komunicirati i gledati TV. No,  uz Google Glass (koji je na preradi), Microsoftov HoloLens, Samsungov Gear VR, čini se kako smo otišli nekoliko koraka dalje. S druge strane naše oči okupirali su sasvim drugi ekrani - telefoni koji su nam također računala, televizori, konzole, kamere i doslovni prozor u svijet informacija. Naravno, sve smo više okruženi i pametnim satovima i narukvicama koje su produžetak telefona, ali nam omogućuju da upravljamo i drugim uređajima i prate našu aktivnost.

U nekoliko scena u filmu se pojavljuju i dronovi, pa tako psa na uzici šeće letjelica, a imamo i robota koji toči gorivo u automobil. I u našoj su stvarnosti dronovi sve prisutniji, pa ih medijske organizacije koriste u proizvodnji vijesti, iako ne baš na način kao sa scenom u kojoj vidimo USA Today drona pri uhićenju Griffa Tannena.

Otisak prsta za sve

U nekoliko situacija kroz film možemo vidjeti kako su autori zamislili da ćemo otiskom prsta moći obaviti puno toga, pa tako Biff plaća vožnju, a policajci uz pomoć otiska prsta uvedu Jennifer Parker iz 1985. u kuću...  Stvarno stanje nije toliko rašireno, no sve više toga možemo platiti našim telefonima, a plaćanja autorizirati otiskom prsta.

Holomax / 3D

Giphy

Dobra je stvar što Ralje nisu stigle do 19. nastavka, ali film je bio u pravu što se tiče nastavaka kao takvih, pa danas očekujemo Brze i žestoke 8, Umri muški 6, Ratove zvijezda 7, Osvetnike.. i sl. No, dok su u filmu prognozirali holograme kao vid zabave, u stvarnosti je situacija nešto drugačija, pa imamo 3D projekcije koje su sve kvalitetnije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...