Obavijesti

Tech

Komentari 171

Pripremite auto: Vozačima od danas prijeti kazna od 700 kn

Pripremite auto: Vozačima od danas prijeti kazna od 700 kn
1

OBAVEZNA ZIMSKA OPREMA: I automobili su osjetljivi na vremenske neprilike koje stižu s hladnijim danima i zato trebaju odgovarajuću pripremu. Poprilično posla možete obaviti sami...

VIDEO

Zima je pred vratima te su nam prvi snijeg i niske temperature pokazali da je nužno i krajnje vrijeme za pripremu automobila za zimske uvjete.

Dolaskom temperaturnih minusa automobili postaju osjetljiviji na mnogo više pojedinosti nego ljeti pa treba obratiti pozornost kako bi funkcionirali besprijekorno. Poprilično posla možete obaviti sami. Ipak, najbolje je poći u servis gdje će stručno osposobljeni mehaničari uraditi veće i nužne zahvate, poput provjere gustoće rashladne tekućine, kapaciteta akumulatora, provjere kondenzirane vode u filtrima goriva i slično.

Tradicija u mnogim servisima su redovite zimske servisne akcije, uglavnom besplatne ili za simboličnu cijenu, pa iskoristite priliku dok zima nije pokazala zube i dok auto “pali”. Štoviše, redovita briga o automobilu je i briga o sigurnosti, ne samo vašoj i vaših suputnika, nego i ostalih sudionika u prometu. Posljedice nepažnje i nebrige o automobilu u zimskim uvjetima mogu biti katastrofalne, stoga je izuzetno bitno napraviti ove korake prije nego što prava zima “zakuca na vrata”.

Mi smo za vas napravili pregled najvažnijih koje neizostavno trebate provjeriti prije nego što nastupe zimske hladnoće. Obuhvatili smo sve bitne stavke počevši od antifriza i akumulatora pa do zaštite vozila i nabavke sitnica za zimu, poput strugalica, metlica i spreja za odleđivanje bravica i stakala. Obavite li to sami ili u servisu, mnogo ste učinili za auto, ali i za sebe.

Inače, zakon nalaže da se vozilo prije uključivanja u promet mora očistiti od naslaga snijega jer u suprotnom vam prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama prijeti kazna i do 1000 kuna. 

Pripremite zimsku opremu

Vozači se moraju pripremiti i na to da je od danas do 15. travnja na zimskim dionicama cesta u Republici Hrvatskoj obavezna zimska oprema, inače vas može dočekati i kazna od 700 pa sve do 15.000 kuna za vlasnike tvrtki i obrta. Ovo se odnosi na većinu cesta u kontinentalnoj Hrvatskoj, a cijeli popis možete vidjeti OVDJE.

Iako vas policija može isključiti iz prometa ako nemate zimsku opremu čak i ako je cesta suha, a vani toplo, to ne znači da svi moraju stavljati zimske gume kako ne bi bili u prekršaju.  pored zimskih guma na svim kotačima odnosno guma s oznakom M+S, zimskom opremom i dalje se smatraju ljetne gume na svim kotačima te lanci za snijeg pripravni za postavljanje na pogonske kotače.

Pored zimskih guma na svim kotačima odnosno guma s oznakom M+S, zimskom opremom i dalje se smatraju ljetne gume na svim kotačima te lanci za snijeg pripravni za postavljanje na pogonske kotače.

Osam jednostavnih koraka za sigurniju vožnju 

Antifriz: Zbog hladnoće prijete skupa oštećenja

Tijekom vremena ili nadosipanjem vode u rashladni sustav antifriz se razrijedi. Vodi se smrzavanjem širi volumen pa mogu nastati velika i skupa oštećenja. Zatražite od servisera neka provjeri kvalitetu i količinu antifriza te, prema potrebi, nadolije dovoljnu količinu koncentrata. 

Akumulator: Po zimi može  opasti razina elektrolita

Zbog niskih temperatura može opasti razina elektrolita, pa tako i napona akumulatora. U starijih akumulatora moguće je nadoliti destiliranu vodu u ćelije, a noviji su hermetički zatvoreni i ne zahtijevaju nikakvo održavanje. Obavezno provjerite stanje klema i očistite ih od korozije.

Vidljivost: Nove metlice brisača su dobra opcija

Nove metlice brisača i tekućina za pranje stakla otporna na smrzavanje ključni su za dobru vidljivost. Ako niste vični u izmjeni metlica, prepustite to mehaničarima. Trošak izmjene se isplati zbog bolje vidljivosti tijekom zimskih uvjeta vožnje. 

Zaštita od vlage

Važni su redovito servisiranje, izmjena svjećica i filtra, a u dizelskih motora trebalo bi provjeriti ima li nakupina vode u filtru goriva, kao i stanje grijača za paljenje motora.

Zimske gume: Samo kvaliteta

Thinkstock

Najvažnije su kvalitetne zimske gume. Preporuka je da se postave sve četiri zimske gume, koje na snijegu i ledu imaju više nego dvostruko kraći zaustavni put od ljetnih.

Zaštita vozila: Stakla, brtve i premaz voskom

Dobro očišćena stakla s unutrašnje strane manje će biti podložna rošenju i magljenju. Gumene brtve na vratima mogu se namazati glicerinom, a zaštita auta voskom je dobro rješenje kako bi se lakše uklanjali snijeg i led.

Svjetla: Žarulje i ispravnost

Osim ispravnosti žarulja, potrebno je provjeriti svijetle li one pravilno te visinu i snopove. Zakon propisuje obvezu paljenja svjetla u vožnji za zimskog računanja vremena. 

Razne sitnice korisne za zimu

Sprej za odleđivanje bravica i stakala, strugalica, kablovi i metlica za snijeg sastavni su dio pomagala koje je dobro imati u automobilu tijekom zimskih uvjeta. 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 171
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu