Obavijesti

Tech

Komentari 25

WWDC 2014: Apple predstavio novi iOS 8 i OS X Yosemite

WWDC 2014: Apple predstavio novi iOS 8  i OS X Yosemite
5

U Moscone Centru u San Franciscu u ponedjeljak započela je Appleova WWDC konferencija (Worldwide Developers Konferencija) koja će trajati do 6. lipnja

VIDEO

U Moscone Centru u San Franciscu u ponedjeljak započela je Appleova WWDC konferencija (Worldwide Developers Konferencija) koja će trajati do 6. lipnja. Kao što se i očekivalo, Apple je predstavio novi OS X za desktop računala koji se zove Yosemite. Za developere je dostupan od danas, a za sve ostale od jeseni, potpuno besplatno.

Sučelje je dobilo flat dizajn, a novost je tzv “dark mode” koji omogućuje da promijenite cijelo sučelje u tamniju verziju, prilagođeno za noćni rad. Notification bar je također prilično poprimio sve s mobilne verzije, a na kojem možete pronaći sve potrebne informacije jednim swipeom.  Tražilica “spotlight” se od sada nalazi na sredini, baš kao Alfred, te omogućuje brzi pregled datoteka koje pretražujete, javlja Wired.

Kalendar je dobio prikaz lokacijskih informacija, kontakti se mogu pronaći u pretrazi i povezati sa događajima, dokumentima i dešavanjima na društvenim mrežama. Mail od sada može slati veće datoteke od 20 MB odnosno maksimalno 5GB zahvaljujući cloud tehnologije. Handoff je omogućuje da pišete mail na mobitelu, te ga nastavite tipkati na računalu. 

AirDrop sada omogućava rad između iOS i Mac uređaja. Započnite rad na jednom, a u realnom vremenu nastavite na drugom. Na Safariju je uklonjen favorite bar, iako ga je moguće prikazati, no polje za upisivanje web adrese sada ima mogućnost pretraživanja sadržaja koji prikazuje sve što ste tražili, pregledavali i koristi Spotlight kako bi bio još efikasniji. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Apple predstavio iOS 8

Na konferenciji je potom predstavljen novi iOS 8 koji će biti dostupan od jeseni. Prva novost se odnosi na interaktivne notifikacije iz kojih se sada može izravno odgovoriti na npr. poruku ili komantar na Facebooku. Isto tako se putem Maca možete javiti na poziv ili ga uputiti s njega, a isto vrijedi i za SMS poruke. Dvostruki dodir Home tipke sada omogućuje i pozivanje nedavno korištenih kontakta. Poboljšano je i Spotlight pretraživanje, koje sada omogućuje i pretraživanje onih aplikacija koje još niste instalirali, a za opća pretraživanja upućuje izravno na Wikipediju, preskačući Google.

Poruke sada imaju naprednije upravljanje i napuštanje postojećih razgovora za koje više niste zainteresirani. Dodana je mogućnost ubacivanja audio i video poruka, kao i prečica za njihovo dodavanje. HealthKit je sustav koji skuplja sve podatke vezane uz fizičke aktivnosti korisnika. 

Siri se sada može dozvati jednostavnim izgovorom “Hey Siri”, a sada prepoznaje i glazbu koju joj pustite. Automatska obrada fotografija je još jedna novost. Family Sharing omogućuje dijeljenje informacija o kupovini aplikacija, kalendara, grupnih poruka pa čak i obavijesti, ukoliko to omogućite. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle