Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
12 komentara

Što će tamo naći? Sletjeli na asteroid 300 mil. km od Zemlje

Hayabusa 2 ispalio malene projektile u površinu Ryugua da bi prikupio djeliće za koje se znanstvenici nadaju da će ih donijeti nazad na Zemlju. Znanstvenici se nadaju da asteroid možda sadrži organske tvari

JAXA associate professor Yuichi Tsuda holds a banner reading 'success' in front of an image of the Hayabusa 2 space probe's landing on the Ryugu asteroid in Sagamihara
Foto: KYODO
12 komentara

Japanska svemirska sonda nazvana po jastrebu Hayabusa 2 sletjela je na asterorid udaljen više od 300 milijuna km od Zemlje u misiji traženja tragova o podrijetlu života, rekla je u petak Japanska svemirska agencija.

Slijetanje svemirske letjelice na asteroid Ryugu promjera samo 900 metara uspjelo je nakon što je prvi pokušaj u listopadu odgođen jer je bilo teško odabrati mjesto za slijetanje na kamenitoj površini asteroida.

Hayabusa 2 space probe is seen after it landed on the Ryugu asteroid, in this handout image released by Japan Aerospace Exploration Agency | Autor: HANDOUT Foto: HANDOUT

Japanska agencija za svemirsko istraživanje (JAXA) rekla je u petak kako je Hayabusa 2 ispalio malene projektile u površinu Ryugua da bi prikupio djeliće za koje se znanstvenici nadaju da će ih svemirski brod donijeti nazad na Zemlju gdje će biti analizirani.

Ovo je druga japanska svemirska letjelica koja je sletjela na neki asteroid nakon što je Hayabusa sletio na asteroid Itokawa u blizini Zemlje 2005. Bio je prvi koji je donio prašinu asteroida na Zemlju, mada ne onoliko koliko se očekivalo.

Vjeruje se da su se asteroidi formirali na počecima solarnog sustava i znanstvenici kažu kako Ryugu možda sadrži organsku tvar koja je mogla pridonijeti nastanku života na Zemlji. 

A computer graphic handout image shows Japan Aerospace Exploration Agency's Hayabusa 2 probe arrives to asteroid Ryugu in outer space. | Autor: HANDOUT Foto: HANDOUT

JAXA-in plan je da Hayabusa 2 poleti s Ryugua i ponovno sleti na njega do tri puta. Lansiran je u prosincu 2014. i predviđeno je da se vrati na Zemlju krajem 2020.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message