Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
1 komentara

Što je autoindustrija napravila u borbi protiv korona virusa?

Proizvodnja automobila se smirivanjem korona krize polako ponovo pokreče, a udruga ACEA objavila je što su sve proizvođači napravili za borbu protiv korone dok su tvornice mirovale

Foto: Ford
1 komentara

Udruga europskih proizvođača automobila ACEA objavila je da je autoindustrija tijekom korona krize odigrala ključnu ulogu u borbi protiv virusa. Proizvođači su svoje resurse umjesto na proizvodnju automobila preusmjerili na proizvodnju medicinske opreme, a osim toga su uvelike donirali vozila, novac, medicinsku i drugu potrebnu opremu. Popis onoga što su učinili je impresivan. 

Foto: Seat

Zbog nedostatka medicinske opreme mnogi su se potrudili da pokrenu proizvodnju respiratora, maska, zaštitnih vizira i drugih korisnih proizvoda. U samo nekoliko dana brojni proizvođači su od dijelova automobila napravili prototipove respiratora, a neki su i krenuli u njihovu serijsku proizvodnju. Drugi su pak u suradnji s tvrtkama za proizvodnju medicinske opreme proizvodili dijelove za respiratore. Neke tvrtke dale su svoje stručnjake i radnike na raspolaganje medicinskoj industriji ako bi se kod njih povećala proizvodnja. Također, mnoge su tvrtke iskoristile svoje 3D printere kako bi proizvodili dijelove za zaštitne vizire i maske. 

Foto: Ford

Mnogi proizvođači su donirali milijune potrebnih zaštitnih maski. Medicinskim ustanovama su donirani defibrilatori, kompleti prve pomoći, sredstva za dezinfekciju, zaštitna odjeća, rukavice i naočale. Većina toga stigla je u bolnice već na početku krize jer su proizvođači mnogo kvalitetnih maski, rukavica i druge zaštitne opreme imali na zalihama. Naime, mnogi radnici takvu opremu koriste u proizvodnji automobila, primjerice pri lakiranju.

Foto: Land Rover

ACEA je istaknula da su mnogi proizvođači donirali ili posudili vozila službama poput Crvenog križa, bolnicama pa čak i trgovinama kako bi one mogle dostavljati robu ljudima koji su morali ostati u kućama. Neke tvrtke su medicinskim službama na raspolaganje stavila svoja skladišta i druge nekretnine, a medicinskom osoblju i drugom osoblju koje se borilo protiv virusa rađeni su besplatni servisi na autima i nuđena besplatna pomoć na cesti. Tu su naravno i brojne novčane donacije koje se mjere u desecima milijuna eura. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message