Obavijesti

Tech

Komentari 41

Što kažu stručnjaci: Treba li auto prati sredstvom za suđe?

Što kažu stručnjaci: Treba li auto prati sredstvom za suđe?
1

Sigurnije za potrošače: Pranje šamponom za aute štiti potrošača jer se može žaliti ako ošteti lak. Sličan je deterdžent za posuđe, no s njime nema prava na žalbu

VIDEO

Sredstva za ručno pranje automobila koriste se za učinkovito pranje automobila, odnosno uklanjanje prljavštine poput prašine, masnoće, ostataka insekata i sl. Važno je smanjiti svojstvo vode koje se zove površinska napetost.

Za to se upotrebljavaju tvari surfaktanti ili tenzidi, koje su na deklaraciji navedene kao anionske ili neionske površinski aktivne tvari. Ti spojevi pomažu vodi u čišćenju smanjujući  njenu površinsku napetost. Molekule vode su jako dobro povezane, pa ne prodiru u nečistoću i ne razgrađuju je. Tenzidi razmiču molekule pa voda ulazi u nečistoću i uklanja je s laka automobila.

Za čišćenje su puno prihvatljiviji neionski tenzidi. Oni se lakše aktiviraju, tj. učinkovitiji su u tvrdoj vodi, koja je puna soli kalcija i magnezija, kakva je najčešće kod nas. Kod većine ovih proizvoda preporuka je da se proizvod prije uporabe razrijedi u određenom omjeru s vodom, pa se toga treba i pridržavati. To je važno zbog učinkovitosti proizvoda i sigurnosti za korisnika i za okoliš.

U slučaju izravnoga kontakta sa sredstvom, odmah nakon korištenja treba oprati ruke, a još je bolje, kao što se preporučuje, prilikom ručnog pranja nositi rukavice. Posebno to vrijedi za ljude s osjetljivom i oštećenom kožom. Ovog pravila treba se pridržavati uvijek u kontaktu s tenzidima jer i s ljudske kože ispiru prirodno prisutne masnoće, što isušuje ruke te ih ostavlja izloženim za lakši prolazak kemikalija i bakterija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sredstva za pranje automobila sadrže i mirise, kako bi pranje bilo ugodnije, a mogu sadržavati konzervanse. Oni su isti kao konzervansi u tekućim deterdžentima za pranje posuđa. Važno je naglasiti da su ovi sastojci pod nadzorom i sigurni su ako se proizvod upotrebljava na ispravan način, prema uputama za uporabu.

Iako postoje mnoge dvojbe o pranju auta tekućim deterdžentima za pranje posuđa, šamponima za kosu i sličnim proizvodima, ne postoji jednostavan odgovor je li to u redu. Prema deklaracijama koje smo proučili, sastojci proizvoda namijenjenih čišćenju vozila uvelike su slični onima koji se inače nalaze u deterdžentima za kućanstvo, primjerice deterdžentima za pranje posuđa.

Kako bi se izbjegla mogućnost pogreške, valja uvijek koristiti specijalizirana sredstva za pranje jer smo na taj način najbolje zaštićeni kao potrošači. Stoga se u slučaju neželjenih učinaka, primjerice na lak vozila, možemo požaliti točno onome proizvođaču čiji smo proizvod stvarno i koristili.

B-care

B-care je proizvod za ručno i strojno pranje vozila. Sadrži između 5 i 15 posto neionskih površinski aktivnih tvari, a dodani su mu i mirisi te bojila. Važno je nositi zaštitne rukavice. Ovo je jedini proizvod bez konzervansa. Cijena: 11,99 kn (litra)

Sonax

Sonaxov autošampon sadrži do 5 posto anionskih tenzida, a tu su i bojila, mirisi te konzervansi. Također se treba pridržavati uputa za uporabu i čuvati ga izvan dosega djece. Ne sadrži za okoliš štetne fosfate. Cijena: 27,99 kn (litra)

Ze-Lux

Ze-Lux autošampon sadrži između 5 i 15 posto anionskih tenzida te manje od 5 posto neionskih tenzida, koji su bolji za pranje u tvrđoj vodi. Sadrži konzervans, bojilo i miris. Na njemu piše da je ekološki proizvod, ali i da šteti organizmima koji žive u vodi. Cijena: 9,99 kn (litra)

Infinity

Infinity sadrži citral, smjesu prirodnih mirisnih sastojaka, konzervanse te između 5 i 15 posto anionskih površinski aktivnih tvari. Na prednjoj etiketi piše da ne zagađuje okolinu. Ispod je i znak upozorenja, a ona su ispisana na stražnjoj strani: uzrokuje nadraživanje oka, temeljito oprati ruke, čuvati izvan dohvata djece... Cijena: 15 kn (litra)

Nigrin

Nigrin autošampon sadži manje od 5 posto neionskih površinski aktivnih tvari te konzervanse, koji ga štite od kvarenja. Miriše na jabuku, a proizvođač upozorava da ga ne treba koristiti pod jakim i direktnim utjecajem sunca. Razrjeđuje se s vodom u omjeru 1:200 (50 mililitara u 10 litara vode). Cijena: 15 kn (litra)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Istraživanje Revoluta: Hrvatska četvrta najpopularnija zemlja za odmor među turistima u Europi
HRVATI NA ODMOR U ŠPICI?

Istraživanje Revoluta: Hrvatska četvrta najpopularnija zemlja za odmor među turistima u Europi

Hrvati većinom ciljaju na srpanj i kolovoz, a Hrvatima su pak, top destinacije bile Slovenija, Italija, Njemačka, Austrija i Bosna i Hercegovina, pokazuje istraživanje financijske aplikacije Revolut

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...