Obavijesti

Tech

Komentari 22

Što nas čeka u 2013.? Ovo su gadgeti koji će biti hit godine

Što nas čeka u 2013.? Ovo su gadgeti koji će biti hit godine
8

Uz nove tehnologije i nove generacije uređaja, sljedeće godine mogli bi stići uređaji koji će promijeniti način na koji koristimo računala, ali i tehnologiju u svakodnevici

VIDEO

Početkom siječnja na CES sajmu u Las Vegasu bit će predstavljen cijeli niz noviteta koji će na tržište stići tijekom sljedeće godine, a neki od njih nagrađeni su za svoje inovacije. Među njima je tako tvrtka Moneual  koja je dobila nagradu za stol osjetljiv na dodire, idealan za restorane i kafiće. Na njemu gosti mogu pregledavati jelovnike i naručiti hranu, ali i platiti direktno preko stola. Dobili su nagradu i za sat za osobe s oštećenim sluhom. Pametni sat sluša sve zvukove u okolini i na ekranu ispisuje što čuje kako bi onaj tko ga nosi mogao imati više informacija o svojoj okolini. Među 27 nagrada za Samsung ističe se i ona za prozirni zaslon od 22 inča koji je idealan za izloge u trgovinama preko čega se može prikazivati cijeli niz dodatnih informacija.

Apple bi navodno u lipnju mogao predstaviti iPhone 5S, kao fazu do dolaska 'šestice'. On bi mogao donijeti još kvalitetniju kameru i ekran, jaču bateriju te NFC podršku, a možda i šarenilo u izboru boja kućišta, predviđaju analitičari, što treba uzeti s rezervom. Jednako tako, već se nekoliko godina nagađa da Apple radi na iTV uređaju kojim žele ugrabiti dio tržišta televizora. Uređaj bi mogao imati podršku za Siri i iSight kako bi mogli komunicirati s njim, ali i za videopozive te bi ga kontrolirali iPhoneom ili iPadom. Predviđa se da će ga predstaviti u listopadu.

Nove generacije mobitela sljedeće godine donijet će još kvalitetnije ekrane s FullHD rezolucijom, a možda bi mogli vidjeti i prvi telefon s osmerojezgrenim procesorom iz ZTE-a. Među novim tabletima, indijski Aakash koji je i najjeftiniji, bi trebao dobiti još boljeg nasljednika.

Sve se glasnije spominje i nasljednik Xboxa. Nova konzola uz jači hardver imat će naravno Kinect, a spominju se i druge tehnologije. Navodno vrijeme dolaska, jesen 2013. Jednako tako glasine kruže i oko Playstationa  4 s puno jačim hardverskim mogućnostima te drugim dodacima, ali Sony je još u listopadu rekao kako planiraju još dugo živjeti s PS3.

Amazon uz Kindle tablet uređaje, prema glasinama, planira dodati i telefon koji će integrirati Amazonove servise. Trebao bi biti jeftin, ali ne i revolucionarnih karakteristika. Navodno će stići sredinom godine.

Google i Vuzix rade na naočalama za proširenu stvarnost, koje izgledaju kao dodatak iz brojnih SF filmova ili nešto što bi nosio Geordi La Forge u Zvjezdanim stazama. Vuzixove naočale projiciraju sliku ispred oka, pogoni ih Android i spajaju se preko Bluetootha na vaš mobitel, a skidanjem aplikacija mogu im se dati nove funkcionalnosti. Dobile su nagradu za inovaciju na CES-u 2013, a stižu tijekom ljeta. Googleove naočale pak možemo očekivati godinu kasnije.

Oculus Rift su naočale za virtualnu stvarnost koje se spajaju na računala te za razliku od sličnih naočala daju puno veću i bolju sliku te prate pokrete vaše glave kako bi se mogli kretati kroz virtualni svijet. Naočale inače imaju rezoluciju 1280x800 piksela (dva ekrana rezolucije 640x800) te s njima imate vidno polje od 110 stupnjeva. Trebale bi koštati oko 300 dolara. 

Leap Motion je uređaj koji reagira na vaše pokrete, slično kao Kinect za Xbox, ali puno je osjetljiviji, precizniji i jeftiniji. Na tržištu bi trebao biti u prvoj polovici sljedeće godine, a moći će se spojiti na bilo koje računalo te ćemo ga koristiti poput tipkovnice ili miša. No, njegove mogućnosti mogle bi potpuno promijeniti način na koji komuniciramo s našim uređajima. Prvi se primjerci mogu naručiti već za 70 dolara.

Naravno, ima i tehnologija poput savitljivih ekrana, koji su već ranije predstavljeni, no još nisu zaživjele u konkretnim uređajima. Zato bi bilo fenomenalno kada bi sljedeće godine na tržištu se našao i prvi uređaj sa savitljivim OLED ekranom. Jedino, vjerojatno će biti papreno skup. Među konceptnim uređajima Fujitsu je predstavio spoj tableta, telefona i digitalnog fotoaparata, sličan Asusovu Padfoneu, koji bi također bilo lijepo vidjeti na tržištu sljedeće godine. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug
ZASPALI ZBOG GREŠKE

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug

Apple je potvrdio da su upoznati s problemom. No još nije poznato zbog čega se uopće kvar pojavio i što korisnici mogu poduzeti dok ne stigne rješenje

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci
BIJES U ARPANETU

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci

Na današnji dan 1978. godine Gary Thuerk iz tvrtke DEC postao je prvi (poznati) spammer. Umjesto da šalje zasebnu poruku svakom primatelju, poslao je poruku na skoro 400 ljudi
Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'
PROPUTOVAO 194 DRŽAVE

Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'

eSIM je digitalna SIM kartica koja omogućava aktivaciju podatkovnog plana operatera bez upotrebe fizičke SIM kartice. - U fokusu nam je kvaliteta povezanosti, 5G mreža gdje god je to moguće - rekao nam je Iličić.