Obavijesti

Tech

Komentari 21

Što naši znanstvenici kažu o planu kloniranja neandertalca?

Što naši znanstvenici kažu o planu kloniranja neandertalca?
1

Neandertalci su izumrli prije 33.000 godina, no genetičar s Harvarda misli kako ih je moguće klonirati te da je moguće čak i zamisliti cijelu kulturu neo-neandertalaca

VIDEO

Genetičar George Church predstavio je javnosti svoj plan kojim bi iz fosilnih ostataka izvukao DNK te u konačnici klonirao izumrlog neandertalca. Kaže kako projekt ovisi o nizu detalja, ali da vjeruje kako je ostvariv te da treba ženu koja bi bila surogat majka. 

Paleontolog Ivor Karavanić protivi se takvom načinu eksperimentiranja.

- To je izvan etičkih normi. Odrastao bi u ovoj kulturi i bio bi sličan čovjeku. To su stvari, koje nemaju veze sa znanošću. Oni su imali veliki mozak zbog metabolizma. To su takve špekulacije, u koje se ozbiljan znanstvenik ne bi upuštao - zgrožen je Karavanić. Njegov imenjak i kolega, antropolog Ivor Janković slaže se s njim te vjeruje da do kloniranja neće doći.

- Nije upitno može li se to ili ne, nego je li to ispravno, etički i što bi nam to znanstveno donijelo. Mislim da se to dijete ne bi puno razlikovalo od bilo kojeg drugog djeteta ako bi ga odgojili u normalnoj današnjoj zajednici - kaže Janković te nastavlja da neandertalci nisu imali puno veći mozak od mozga današnjeg čovjeka te da veličina mozga nema puno veze s inteligencijom i time kako on funkcionira. K tome, moguće je, kaže, da bi neo-neandertalac čak bio u manjoj prednosti u odnosu na čovjeka, jer nije prošao selekciju s bolestima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Isto kao što su Indijanci bili desetkovani zbog neotpornosti na bolesti - kaže Janković i zaključuje da se radi o eksperimentu nad kojim u potpunosti nemamo kontrolu te je uvjeren da do toga neće doći.

Zašto silovati prirodu?

Voditeljica Muzeja krapinskih neandertalaca Vlasta Krklec kaže kako je upitno koliko je uopće kvalitetan genetski materijal koji bi Church koristio.

- Svakodnevno smo svjedoci novih pokušaja na području genetike, ali to su vrlo osjetljive stvari, ponekad i opasne - kaže Krklec. Osim toga, vjeruje da se neo-neandertalac ne bi puno razlikovao od današnjeg čovjeka.

- Protivnik sam takvih stvari. Zašto silovati prirodu kad postoje načini pomoću kojih možemo puno dokazati - kaže.

'Mislio sam da je prošlo vrijeme ovakvih ideja'

- Moguće je baciti i atomsku bombu pa se svi nadamo da se to neće dogoditi. Slične zločinačke brutalnosti padale su na pamet komunistima i nacistima, a neke od njih pokušali su i provesti preko eksperimenata na ljudima. Ja sam mislio da je vrijeme ovakvih anticivilizacijskih ideja i ideologija prošlo - odgovorio je Tomislav Domazet-Lošo s Instituta Ruđer Bošković.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle