Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
13 komentara

Strepe za mali rover: Marsom hara divovska pješčana oluja

Rover Opportunity ne reagira na zapovijedi sa Zemlje zbog ogromne pješčane oluje. Misle da je otišao u stand-by i nadaju se da će se probuditi. Maleni rover na Marsu je od 2004.

NASA
Foto: NASA
13 komentara

Velika pješčana oluja koja bi uskoro mogla zaokružiti Mars prijeti jednom od tamošnjih NASA-inih rovera koji je prestao slati signale s područja na kojem se nalazi, Perseverance Valley, objavili su dužnosnici američke svemirske agencije. 

Oni su doduše iskazali optimizam da će rover Opportunity preživjeti i nastaviti svoju znanstvenu misiju. 

ŠTO SE ČEKA? Veliko otkriće: 'Na Marsu smo pronašli sve potrebno za život'

John Callas, voditelj projekta Opportunity u NASA-inom laboratoriju u Kaliforniji otkrio je da taj rover na solarnu energiju više ne reagira na zapovijedi sa Zemlje nakon što je sve snažnija pješčana oluja već prekrila četvrtinu Marsa.

Foto: NASA

Taj robot sa šest kotača u potpunosti se oslanja na sunčevu energiju, a Mars istražuje već 14 godina.

"Projektni tim je veoma zabrinut", rekao je Callas novinarima i dodao kako je proglašena uzbuna. 

VISKORIZIČAN PROJEKT Prvi put u povijesti NASA šalje mini helikopter na planet Mars

"U ovom trenutku mislimo da je rover prešao u stanje mirovanja, da je u svom modu niske energije i da će u njemu ostati dok ne bude dovoljno energije za punjenje baterija iznad određene granice", naglasio je Callas. 

Hladni i udaljeni Mars je sa svojom tankom atmosferom i pustinjskim uvjetima sklon pješčanim olujama koje mogu trajati mjesecima. Opportunity je već preživio jednu takvu oluju koja je 2007. zahvatila cijeli planet.

Foto: NASA Ovako bi trebalo izgledati zamračeno nebo usred oluje

"Kada se nebo raščisti i rover počne puniti, trebao bi početi komunicirati s nama", naglasio je Callas, izrazivši uvjerenje da Opportunity neće ostati zakopan u pijesku. 

NASA-ini inženjeri su u nedjelju primili signal od rovera, no od tada im nije  odgovorio. 

Curiosity, još jedan NASA-in rover, koji je na Mars stigao 2012., nije u tolikoj opasnosti od ove oluje koja je zabilježena 30. svibnja. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message