Obavijesti

Tech

Komentari 2

Stručnjaci o svemirskim trkama: 'Ovo nije kraj, svjetske sile žele imati održive baze na Mjesecu'

Stručnjaci o svemirskim trkama: 'Ovo nije kraj, svjetske sile žele imati održive baze na Mjesecu'
4

Indijska letjelica Chandrayaan-3 uspješno je sletjela na Mjesec, samo nekoliko dana nakon velikog ruskog fijaska: 'Ovo je povijesni uspjeh'

VIDEO

Indijska uspješna misija na Mjesec nije samo indijska. Svi možemo težiti Mjesecu i šire. Nebo nije granica. Ovaj dan pokazuje kako možemo učiti iz svojih neuspjeha da bismo na kraju uspjeli. Ovo je pobjednički poklič nove Indije. Indija je sad na Mjesecu, rekao je indijski premijer Narendra Modi nakon što je indijska svemirska letjelica sigurno sletjela na Mjesec. Time je Indija postala tek četvrta zemlja koja je to ostvarila. Do sada su samo SAD, Sovjetski Savez i Kina sigurno spustili svemirske letjelice na Mjesec.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Indija 00:53

Chandrayaan znači "Mjesečevo vozilo" na hindiju i sanskrtu. Sonda bi trebala istraživati južnu stranu Mjeseca oko dva tjedna. Taj dio Mjeseca mogao bi sadržavati led i vrijedne minerale. Godine 2019. ISRO-ova misija Chandrayaan-2 uspješno je rasporedila orbiter, ali se njegov lender srušio. Tako je Indiji ovo bio drugi pokušaji slijetanja na Mjesec, što je misija koju smatraju ključnom za istraživanje Zemljina satelita i za status te države kao svemirske sile.

People watch a live stream of Chandrayaan-3 spacecraft's landing on the moon, in Ahmedabad

Nakon slijetanja lender Vikram trebao bi uspješno ispustiti rover Pragyaan, koji će poslati prve fotografije i podatke na Zemlju. No lender je morao pričekati nekoliko sati dok se lunarna prašina ne slegne. Nakon toga otvorit će se paneli jedne strane, a potom će se izvući rampa po kojoj će se rover Pragyaan spustiti na lunarnu površinu. Zadatak rovera bit će kretati se stijenama i kraterima te prikupljati podatke koje će poslati na Zemlju na analizu.

Letjelica Chandrayaan-3 trebala bi u dva tjedna provesti niz eksperimenata, uključujući spektralnu analizu mineralnog sastava Mjesečeve površine. Slijetanje na južni pol teško je zbog grubog terena. Led u tom području mogao bi osigurati gorivo, kisik i pitku vodu za buduće misije.

Indija je prva uspjela: Zašto svemirske agencije jure prema Mjesečevom južnom polu?
Indija je prva uspjela: Zašto svemirske agencije jure prema Mjesečevom južnom polu?

- Spuštanje letjelice na južni pol Mjeseca omogućit će zapravo Indiji da istraži postoji li led na Mjesecu. A to je važno za kumulativne podatke i znanost o geologiji Mjeseca - rekla je Carla Filotico, partnerica i direktorica konzultantske tvrtke SpaceTec Partners.

Ovaj indijski uspjeh uslijedio je nekoliko dana nakon što se ruska letjelica Luna-25 srušila na površinu Mjeseca, a koja je trebala sletjeti na južni pol Mjeseca 21. kolovoza, u okviru velike utrke istraživanja dijela Zemljina prirodnog satelita. Ruska državna svemirska agencija Roskosmos priopćila je da je izgubila kontakt s letjelicom nedugo nakon što se pojavio problem dok je letjelica mijenjala orbitu prije slijetanja.

People react as they watch a live stream of Chandrayaan-3 spacecraft's landing on the moon, in Ahmedabad

Hrvatski astronom Ante Radonić rekao je kako svjetske sile imaju ambiciozne planove.

- Kina također radi na tome da dođe do polarnog područja Mjeseca. Uskoro bi mnoge letjelice privatnih tvrtki koje NASA financira trebale slati određene instrumente na Mjesec. I to je priprema za spuštanje, odnosno povratak ljudi na Mjesec. Europski astronauti surađivat će s NASA-inim agencijama na projektima za Mjesec i biti s Amerikancima u misijama. Kineski s ruskim, ali sama Rusija neće doprinijeti jer ima zaostale programe - rekao je Radonić.

Pogledajte trenutak slijetanja na Mjesec. Modi: 'Nebo nije granica, ovo je uspjeh za svijet'
Pogledajte trenutak slijetanja na Mjesec. Modi: 'Nebo nije granica, ovo je uspjeh za svijet'

Ističe kako velike svemirske agencije i velike svjetske sile žele imati bazu na Mjesecu koja će biti održiva, u čemu bi im uvelike pomogao vodeni led.

- Prije je postojanje vodenog leda detektirano iz daljine, koliko ga zaista ima i koliko će biti teško doći do njega, to još nije poznato. Pitanje je koliko je pomiješan s prašinom, a prema procjenama, na svaki kubični metar moglo bi se dobiti nekoliko litara vode. Vodeni led važan je svima - rekao je Radonić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug
ZASPALI ZBOG GREŠKE

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug

Apple je potvrdio da su upoznati s problemom. No još nije poznato zbog čega se uopće kvar pojavio i što korisnici mogu poduzeti dok ne stigne rješenje

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci
BIJES U ARPANETU

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci

Na današnji dan 1978. godine Gary Thuerk iz tvrtke DEC postao je prvi (poznati) spammer. Umjesto da šalje zasebnu poruku svakom primatelju, poslao je poruku na skoro 400 ljudi
Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu
UVIJEK ONLINE

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu

Pametni sat za djecu E3 dolazi s jednostavnim sučeljem koje će djeca lako svladati, roditelji preko mobilne veze mogu pratiti lokaciju i kontaktirati mališane, a sat ima i kameru