Obavijesti

Tech

Komentari 0

Strukovne škole su zakon: 580 učenika pokazat će što znaju

Strukovne škole su zakon: 580 učenika pokazat će što znaju

Na Državnom natjecanju učenika strukovnih škola, 27. i 28. ožujka u Zagrebu, natjecatelji će pokazati znanje u 43 vještine, a oni koji upisuju srednju moći će saznati sve o tome zašto je dobro upisati strukovnu školu

Što je potrebno da se dizajnira i kupcu proda kalendar, kako izraditi kožni ruksak i jesu li 2,5 sata dovoljna za izradu orehnjače, možete saznati ako 27. i 28. posjetite Državno natjecanje učenika strukovnih škola na Zagrebačkom velesajmu.
Čak 580 natjecatelja, najboljih učenika strukovnih škola, u zadnjem tjednu ožujka pokazat će svoje vještine na natjecanju WorldSkills Croatia 2019. 


U Zagrebu će se okupiti više 2000 sudionika (580 natjecatelja i sudionika smotri, 450 mentora, 600 nastavnika i učenika volontera te 220 članova prosudbenih povjerenstava), a natjecatelji će pokazati znanje u 43 vještine koje se uče u srednjim školama. Ovo inovativno događanje ujedno će biti i najveće strukovno natjecanje u ovomu dijelu Europe, ističe organizator, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.
Natjecateljske discipline obuhvatit će atraktivan spektar - od tradicionalnih struka, kao što su frizerstvo i pekarstvo, sve do suvremenih interdisciplinarnih disciplina - robotike i mehatronike.
U Agenciji posebno pozivaju učenike završnih razreda osnovne škole da dođu na natjecanje, gdje će biti i mnogo popratnih aktivnosti, a učenici će dobiti priliku da se upoznaju sa strukovnim zanimanjima i školama. Ulaz je besplatan.

Radionice i informacije

Naime, na WorldSkills Croatia dobit će i niz prilika za dodatno informiranje jer će na raspolaganju imati:
- Info pult: cjelodnevno informiranje učenika i drugih zainteresiranih o potrebama tržišta rada i uslugama HZZ-a koje im mogu pomoću u odabiru obrazovnoga programa i/ili zanimanja,
- Korištenje e-alata HZZ-a: upoznavanje s e-alatom Moj izbor, mogućnost samoprocjene vlastitih interesa, kompetencija i osobina ličnosti povezanih s poslom,
- Mogućnost sudjelovanja na radionicama namijenjenim učenicima osnovnih i srednjih škola pod vodstvom stručnih savjetnika HZZ-a:
 Korak prema prvome poslu? Kako donijeti odluku o budućem zanimanju? Poduzetništvo - je li to za mene?
 Upravljanje razvojem vlastite karijere? A što sad? Kamo nakon srednje škole?

Samo natjecanje bit će popraćeno i brojnim aktivnostima poput "Isprobaj svoju vještinu“, gdje će se učenici moći iskušati u jednostavnim praktičnim zadacima, moći će sudjelovati u raznim radionicama, dobiti informacije o mogućnostima nastavka obrazovanja, te o specifičnostima velikoga broja različitih zanimanja i novim modernim tehnologijama.
Novi, osuvremenjeni koncept strukovnih natjecanja usklađen je sa standardima svjetskih i europskih natjecanja mladih u vještinama (EuroSkills i WorldSkills) te sličnim događanjima u drugim zemljama, a cijelo događanje ima podršku i Ministarstva znanosti i obrazovanja.