Obavijesti

Tech

Komentari 0

Suhi i topli jesenski dani idealni za radove u dvorištu kuće

Suhi i topli jesenski dani idealni za radove u dvorištu kuće
1

Radovi u unutrašnjosti niskoenergetske kuće privode se kraju. No to nikako ne znači da se Jelušići mogu opustiti i polako započeti s pripremama za tulum useljenja

VIDEO

U tijeku su radovi koji zahtijevaju preciznost i detaljnost izvođača, prisutnost i koncentraciju investitora. Mnogim je investitorima poznato da što su bliže useljenju, to više posla na gradilištu ima. 

Nekoliko sunčanih i toplih jesenskih dana Jelušići su iskoristili za uređenje okoliša. Postojeća vegetacija na parceli obitelji Jelušić ljeti će velik dio prostora štititi od sunčevog zračenja s juga, a zimi od hladnih vjetrova sa sjevera. Od znatiželjnih pogleda prolaznika i susjeda štitit će ih ograda od bambusa. Posljednjih godina bambus je u Europi postao trendovska biljka. Zbog brzog rasta i zimzelenih listova te dekorativnih stabljika, često se uzgaja u vrtovima te koristi kao živa ograda. Ispred terase na koju se izlazi iz dnevnog boravka, Jelušići će posaditi travu i ukrasno bilje, a u budućnosti će iz svog malog urbanog vrta brati jestive plodove. Poznato je da biljke najbolje reagiraju na kišnicu, pa će Jelušići za zalijevanje vrta koristiti onu iz cisterne u dvorištu. Površina betonske cisterne za skupljanje kišnice obložit će se drvenim letvama i poslužiti kao terasa. Staze od šljunka, pijeska, kamenih ploča ili drugih prirodnih materijala koje prolaze dvorištem savršeno će se uklopiti u urbani vrt ispunjen ukrasnim biljem i travom. Južni dio dvorišta na kojem će najčešće boraviti namijenjen je uživanju u ograđenom komadiću prirode, dok će sjeverni dio poslužiti kao parkiralište za dva automobila. Na površine koje u vrtu moraju ostati obrađene radi lakše komunikacije, boravka ili bilo kakve druge aktivnosti koja zahtjeva tvrđu površinu bit će položena vodopropusna opločenja ili šljunak.

Na jugo-istočnu stranu pročelja postavljena je drvena ventilirana fasada, a uskoro će se izvesti podnožje kuće ili sokl. Sokl je donji dio fasade koji se nalazi odmah iznad terena pa je stoga izložen posebnim opterećenjima kao na primjer vlagom iz zemlje, kišom, snijegom i prskanjem vode.

Kada govorimo o održivoj gradnji i energetskoj učinkovitosti, pritom ne mislimo samo na zidove kuće i tehnologiju unutar zidova koja će pomoći u smanjenju potrošnje energije i emisiji CO2. Jednako je važno i kako organizirate prostor oko kuće kako biste smanjili negativan utjecaj na okoliš i povećali pozitivan, a pritom stvorili ugodan i funkcionalan prostor gdje ćete rado boraviti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.
Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.