Obavijesti

Tech

Komentari 13

Supertelefon Ubuntu Edge već je skupio 4,7 mil. dolara online

Supertelefon Ubuntu Edge već je skupio 4,7 mil. dolara online
7

Konceptni telefon koji će imati Ubuntu i Android moći će se koristiti i kao desktop računalo. Autori žele skupiti 32 mil. dolara za razvoj. U prodaju će u svibnju 2014.

VIDEO

Britanski Canonical pokrenuo je ambiciozni projekt kojim preko Indiegogo crowdfunding stranice žele prikupiti 32 milijuna dolara za razvoj Ubuntu Edge supertelefona. 

Kako su krenuli u prvih nekoliko dana, čini se da bi i mogli ostvariti plan i postati jedan od najvećih projekata koje su financirali budući korisnici. Osobito nakon što su otvorili veći broj opcija za nabavu telefona po nižoj cijeni. Redovna cijena bi trebala biti 830 dolara.

Kompanija je onima koji podrže projekt sa 600 dolara obećala 5000 telefona što su rasprodali u prvom danu. Sljedeća najniža cijena po kojoj se trenutno telefon može dobiti je 675 dolara, a trenutno su prikupili 4,75 milijuna dolara. 

Edge bi trebao biti telefon u malom broju primjeraka, u odnosu na količine koje prodaju Samsung i Apple, a Canonical kaže da njime žele biti Formula 1 u svijetu mobitela. Plan je da ovaj 'pionirski projekt ubrzava prihvaćanje novih tehnologija i njihovo širenje na mainstream tržište'. Mark Shuttleworth, osnivač Ubuntua, kaže kako je razlog za lansiranje novog uređaja, manjak inovacija kod ostalih kompanija. 

Uz to što sjajno izgleda, telefon je i svojevrsni spoj pametnog telefona i računala. Kada ga nosite sa sobom, funkcionira kao i svaki telefon, no spojen na monitor pretvara se u normalno desktop računalo. 

Za početak je planirano 40.000 primjeraka ovog uređaja, no ono što će nuditi je daleko ispred ostatka uređaja na tržištu.  

Specifikacije su 'da se smrzneš'

Canonical se odlučio na 4,5-inčni ekran jer smatraju kako je to idealno, a rezolucija je 1280x720 piksela uz safirni kristal kao zaštitu za ekran. 

Odabrat će najbrži dostupni višejezgreni procesor te najmanje 4 GB radne memorije i čak 128 GB interne memorije. Baterija će koristiti tehnologiju silicijske anode, što bi trebalo osigurati veću autonomnost. Od ostalih tehnikalija tu su kamere od 8 i 2 megapiksela, stereo zvučnici, dvostruki LTE. Telefon će koristiti Ubuntu i Android operacijske sustave, a zbog snažnih performansi i prenosivosti, na skoro svakom televizoru moći ćete koristiti Ubuntu u desktop verziji. Kampanja traje još 29 dana, a kada uređaj stigne na tržište (trenutno se navodi svibanj 2014.), moći će se prebaciti u Ubuntu desktop iz Androida preko aplikacije na Androidu, a nakon lansiranja će tu integraciju ubaciti i u mobilni Ubuntu. 

Ubuntu stiže na mobitele, no hoće li se izboriti za mjesto?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Koch je zbog petardi oglušio, a Maksimir je opisao rečenicom: Pravi stadion, smrdi po urinu!
BOLUJE OD NEIZLJEČIVE BOLESTI

Koch je zbog petardi oglušio, a Maksimir je opisao rečenicom: Pravi stadion, smrdi po urinu!

Iako je u Dinamu proveo samo jednu sezonu, zavolio je taj klub i Zagreb i volio bi još jedanput doći na utakmicu. Pamti Mikića, Vukojevića, pobjedu u Amsterdamu..., a prije 17 godina je rekao: 'Modrić je najbolji na svijetu'