Tech

Komentari 1

Suradnja 5 fakulteta: U Zagrebu se osniva uzbudljivi novi studij dizajna i razvoja videoigara

Suradnja 5 fakulteta: U Zagrebu se osniva uzbudljivi novi studij dizajna i razvoja videoigara

Diplomski fakultet namijenjen prvostupnicima svih područja nudit će četiri smjera, a nudit će i programe cjeloživotnog učenja, kažu pokretači studija za Jutarnji list

Pet zagrebačkih fakulteta udružilo se u pripremi prvog javnog sveučilišnog studija dizajna i razvoja videoigara, objavio je Jutarnji list.

Bit će to diplomski studij namijenjen svim studentima završenih preddiplomskih studija, bez obzira na to dolaze li s ekonomskih, filozofskih, umjetničkih, tehničkih ili bilo kojih drugih studija. Izvodit će se na Akademiji dramske umjetnosti (ADU) čiji su partneri Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), Akademija likovnih umjetnosti (ALU), Fakultet organizacije i informatike (FOI) i studij dizajna Arhitektonskog fakulteta. 

Studij se razvija kroz širi projekt Edu4Games koji uključuje i ponudu programa cjeloživotnog učenja iz ovog područja.

- Budući studij temeljit će se na novodefiniranim standardima kvalifikacija i zanimanja koji će biti uneseni u Hrvatski kvalifikacijski okvir - kaže Mirko Sužnjević sa Zavoda za telekomunikacije FER-a.

Studentima će nuditi četiri smjera: dizajner videoigara, vizualni umjetnik videoigara, programer videoigara i producent videoigara. Dio predmeta, objašnjava Sužnjević, bit će zajednički za sve studente, poput povijesti, teorije i analize igre ili osnove dizajna i razvoja videoigara, dok će drugi biti kreirani po smjerovima. Odabiru predmeta koje će studenti slušati prethodila je analiza 30-ak studijskih programa kakve izvode sveučilišta u svijetu.

Kako objašnjavaju na FER-u, elementi budućeg dvogodišnjeg studija već su testirani kroz radionice, ali i u predmetima koji se predaju u sklopu drugih diplomskih programa, poput osnova razvoja digitalnih igara na FER-u ili razvoja računalnih igara na FOI-ju. Paralelno, kroz kraće programe cjeloživotnog učenja nudit će specifična znanja potrebna za industriju igara.

Davor Švaić, prodekan za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju ADU i voditelj projekta Edu4Games, ističe kako je plan na početku upisati 20 do 30 studenata. Za upis će se, prema planu, polagati prijamni ispit.

- Mi u tome ne vidimo ni osobni, ni institucionalni interes, nego gledamo širi javni interes i potrebe. Pokušavamo, naime, odgovoriti na potrebe obrazovanja kadra za industriju s visokim indeksima rasta koja traži stručnjake, kao i aktualnu društvenu potrebu da se videoigre kao medij obrađuju u fokusu umjetničkog i znanstvenog rada i istraživanja - kazao je Švaić za Jutarnji.