Obavijesti

Tech

Komentari 1

Suvenir mladih kuhara: ‘Naš Požeški kolačić složili smo od oraha i svinjske masti...’

Suvenir mladih kuhara: ‘Naš Požeški kolačić složili smo od oraha i svinjske masti...’
1

Obrtnička škola u Požegi dobit će opremu za kvalitetnije obrazovanje kuhara. Sve je to dio projekta VirtuOS koji provodi njihov partner, Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek

VIDEO

Učenicima i nastavnicima Obrtničke škole Požega prošli tjedan stigle su dobre vijesti.
Kao partner Regionalnog centra kompetentnosti (RCK) Ugostiteljsko-turističke škole Osijek u projektu VirtuOS, Obrtnička škola u Požegi dobit će novi restoran i kuhinju, praktikum kuharstva i praktikum za ugostiteljsko posluživanje, a vrijednost opreme za praktikum iznosi 830 tisuća kuna. Projekt je predstavljen prošli tjedan u školi, a Budući kuhari, učenici 2.f razreda, sudionicima predstavljanja ove suradnje izradili su i prezentirali Požeški kolačić. Za školski suvenir sami su osmislili recept od autentičnih slavonskih sastojaka, kojima su glavni sastojci domaća svinjska mast i orasi. Svi su oni s motivima grada i okolice kako bi predstavili projekt škole u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Usavršavanja za nastavnike

- Dobit ćemo i dio informatičke opreme za specijalizirane učionice za nastavu struke u ugostiteljstvu, a ukupna vrijednost projekta je 1,3 milijuna kuna - rekla je ravnateljica Iva Šnajder.
Škola ima 397 učenika, od kojih su 187 u tri zanimanja ugostiteljske struke.
- Obrazujemo kuhare, konobare i turističko-hotelijerske komercijaliste. Obrazujemo ih u deset razrednih odjeljenja, od kojih je sedam u Požegi, a tri su u Pleternici. U ovom partnerstvu dobit ćemo ne samo opremu, nego će i naši kolege profesori i nastavnici imati priliku osposobiti se ili usavršiti u znanjima i vještinama koji su im potrebni za predavanje strukovnih predmeta, ali ono što je najvažnije, i naši strukovni učitelji, ali isto tako i gospodarstvenici - istaknula je Iva Šnajder.
Isto tako, nastavnicima struke iz sektora turizma i ugostiteljstva te mentorima kod poslodavaca bit će omogućeno stručno usavršavanje u inozemstvu na prestižnim gastronomskim i enološkim akademijama, poput Le Cordone Bleu i Cafa Wine School Bordeaux.

'Moramo ova zanimanja učiniti atraktivnijima za učenike'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Projekte koje radimo kroz Regionalni centar kompetentnosti važno je prezentirati i pokazati što zapravo kroz njih možemo sve učiniti. Drago mi je što smo danas ovdje da poveznicu koju radimo, kroz niz projekata, i izgradnjom novog objekta na prostoru našeg Đačkog doma Požega gdje će biti izgrađeni novi kapaciteti s novim sadržajima i predivnom kuhinjom, a Obrtnička škola će dobiti ovaj prostor za praksu ili praktikum - rekao je župan Alojz Tomašević čestitajući učenicima, djelatnicima i ravnateljici škole Ivi Šnajder na svemu što su do sada postigli.

- Ugostiteljska škola Osijek koja je imenovala Regionalni centar kompetentnosti 23. srpnja 2018. godine je upravo s tim datumom stupila u partnerstvo i s Obrtničkom školom Požega što mi je iznimno drago da širimo našu mreže. Cilj RCK je unaprjeđenje strukovnog obrazovanja što bi značilo promjenu u planovima i programima za zanimanje slastičar, kuhar konobar koji bi ih trebali učiniti atraktivnijima i na taj način privući učenike u to zanimanje. Upravo usavršavanje profesora, nastavnika, mentora, strukovnih učitelja je razlog kako bi se znanje naših učenika podiglo na jednu višu razinu, ali kako bi prenijeli novo stečeno znanje i drugim kolegama - rekao je voditelj i ravnatelj RCK Ugostiteljsko-turističke škole Osijek dr.sc. Andrej Kristek.

Ugostiteljsko-turistička škola u Osijeku jedna je od šest strukovnih škola u Hrvatskoj imenovana Regionalnim centrom kompetentnosti u području turizma i ugostiteljstva (RCK), od ukupno 25 strukovnih škola imenovanih regionalnim 
centrima kompetentnosti. Svrha RCK je osigurati kvalitetan sustav obrazovanja mladih, obrazovanja odraslih i cjeloživotnog učenja uz potporu i suradnju s poslodavcima, osnivačima, razvojno-gospodarskim subjektima, strukovnim udruženjima, visokim učilištima, javnim te civilnim sektorom i postati mjestom izvrsnosti. Za projekte Regionalnog centra kompetentnosti osigurana su bespovratna sredstva u iznosu od 95.673.388,62 kuna i financirat će se iz Europskog fonda za regionalni razvoj i - Europskog socijalnog fonda.

 


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto

Školski izleti postali sve skuplji: 'Roditelji plaćaju i dnevnice za nastavnike, a ne više gradovi'
DOSJE ŠKOLSKI IZLETI

Školski izleti postali sve skuplji: 'Roditelji plaćaju i dnevnice za nastavnike, a ne više gradovi'

Plus+ Hoteli su jako poskupjeli u cijeloj Europi i ne žele primati učenike, kažu u agenciji
Slušaju 7 predmeta, stalno pišu testove i nikome to nije čudno
SREDNJA ŠKOLA U SAD-u

Slušaju 7 predmeta, stalno pišu testove i nikome to nije čudno

Višnja Kovač Vezmarović, prof. savjetnica biologije u Gimnaziji Sisak, nakon Fulbrightove stipendije u Floridi za 24sata uspoređuje hrvatsko i američko školstvo