Obavijesti

Tech

Komentari 10

'Sva djeca bi trebala ići u školu jer tako mogu dobro živjeti...'

'Sva djeca bi trebala ići u školu jer tako mogu dobro živjeti...'
1

Gabrijela Bogdan (9) jedna je od 95 učenika romske manjine koji idu u Osnovnu školu Grgura Karlovčana. Sa školom se može dobiti dobar posao, kaže Gabrijela, koja živi u 13-članoj obitelji i obožava pjevati

VIDEO

Jako volim ići u školu i želim sve razrede proći s pet, priča nam devetogodišnja Gabrijela Bogdan.

Ova mala odlikašica upravo je završila 3. razred u Osnovnoj školi Grgura Karlovčana iz Đurđevca, koju pohađa 685 učenika, a vodeća je na svom području po broju učenika romske nacionalne manjine. Od prvog pa do osmog razreda, svakodnevno, većinom iz nekoliko kilometara udaljenog naselja Stiska, njih 95 sjeda u školske klupe. Polovica ih pohađa niže razrede i svi su, kao i oni u višim razredima, solidni učenici. Među njima je i Gabrijela, koja ne zna za manju ocjenu od petice. Ljubimica je u razredu i svi, kako su nam kazali, vole biti u njezinu društvu. Kaže da svako jutro jedva čeka s društvom krenuti u školu.

- Sva bi je djeca trebala završiti jer tako mogu imati dobar posao i dobro živjeti. Najviše volim glazbeni i tjelesni. Ne idem u glazbenu školu jer nemamo novca, ali volim pjevati. Ne učim previše jer mi škola dobro ide i želim sve razrede proći s pet. Voljela bih završiti školu za učiteljice jer jako volim svoju učiteljicu i ja ću biti takva da me svi vole - kazala nam je Gabrijela dodajući da su svi prema njoj dobri te joj uskaču ako joj treba pomoć. I ona pomaže drugima, posebice susjedima iz naselja i rodbini.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Njezina učiteljica Veronika Seleš govori nam kako je izuzetno nadarena i motivirana te se ističe u recitiranju i čitanju, a u sportu je nenadmašna.

- Stječe se dojam da je zrelija u odnosu na godine i u pojedinim trenucima sve nas iznenadi razmišljanjima koja su rijetka za njezinu dob - kazala nam je učiteljica, koja je prati od prvog razreda.

Gabrijela živi sa samohranom majkom kod njezinih roditelja u kući s još 13-ero članova obitelji.

Majka Jasmina (29), koja je nekidan rodila sina Leonarda, kazala nam je kako je ponosna na kćer jer je dobra učenica, a ona je potiče jer je to jedini način da napravi iskorak prema boljem životu.

- Puna kuća nas je, ali ona nađe kutak u koji se smjesti kako bi riješila sve školske obveze i nikad se ne buni da joj netko smeta. Doista je predana školi i želja nam je da takva i ostane - kazala nam je ponosna majka.

Među petero učenika osmog razreda koji se rastaju od osnovne škole svi imaju istu želju, a to je nastavak školovanja. Prolaze s dobrim i nadaju se upisu u neko od obrtničkih zanimanja.

Dragana Bogdan, Marina Oršoš, Antonijo Bogdan i Andreja Horvat svoju budućnost vide u nastavku obrazovanja.

- Želimo završiti srednju školu i naći posao u Đurđevcu - kazali su nam njih četvero. Dok djevojke razmišljaju o upisu u ugostiteljsku školu za zanimanje kuhara, Antonijo Bogdan kaže da bi htio izučiti za CNC programera jer je to traženo i dobro plaćeno zanimanje.

Ravnatelj škole Danijel Domišljanović rekao nam je kako uglavnom svi koji krenu u osnovnu školu završe sve razrede. No tu ima i dosta problema jer neka djeca romske nacionalne manjine dolaze u školu sa slabim znanjem hrvatskog.

- Radi savladavanja jezičnih barijera neophodan je rad u manjim grupama. Uz to su angažirana i dva romska asistenta, koji sunarodnjacima pomažu. U taj projekt su uključeni i učitelji kako bi se i oni prilagodili kroz savladavanje osnovnih izraza na jeziku Roma - pojasnio nam je ravnatelj. Glavni koordinator Mreže podrške romskoj djeci je REYN-Hrvatska.

- Budući da je nastava jednosmjenska, produljeni boravak će se provoditi u učionicama nižih razreda te je nužno djeci omogućiti slobodno vrijeme u kojem će se odmoriti te igrati s prijateljima, pogledati crtić ili pročitati priču, stoga je nužno opremiti učionice namještajem i didaktičkim pomagalima - pojašnjava novi iskorak u obrazovanju djece romske nacionalne manjine.

Takvim pristupom se uz savladavanje školskoga gradiva želi kod učenika razvijati zdrave prehrambene navike osiguranjem toplog obroka. Ravnatelj napominje kako će im za sljedeću školsku godinu za taj cijeli projekt trebati gotovo 700.000 kuna, pri čemu najviše potpora očekuju od Grada Đurđevca.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto