Tech

Komentari 374

Sve manje vremena: Nestaje velika crvena pjega na Jupiteru

Sve manje vremena: Nestaje velika crvena pjega na Jupiteru

Velika oluja koja traje već nekoliko stotina godina bliži se svome kraju i astronomi su izračunali da bi uskoro od nje moglo ostati samo sjećanje i fotografije koje je snimila letjelica Juno

Velika crvena pjega prepoznatljivi je dio Jupitera, ali astronomi kažu da se ova ogromna oluja smanjuje i da bi već za naših života mogla potpuno nestati. 

Letjelica Juno prošle godine nam je poslala spektakularne fotografije ove oluje, a znanstvenike je zapanjila količina detalja koju su dobili, među kojima su i najnovija mjerenja njezine veličine. 

Oluja na najvećem planetu Sunčevog sustava traje već oko 400 godina, a prvi put smo je izmjerili u 19. stoljeću i tad je bila otprilike četiri puta veća od Zemlje. Kad je Voyager 2 prošao pored Jupitera, oluja je bila tek dva puta veća od Zemlje. Danas, ona je 1,3 puta šira od našeg planeta. 

- Ništa ne traje zauvijek - rekao je NASA-in znanstvenik Glenn Orton koji radi na misiji Juno. Pojasnio je kako oluje na Jupiteru zapravo i ne traju tako dugo, već je ova zapela između dvije zračne struje koje se kreću u suprotnom smjeru. Komentirajući kako se smanjivala kroz vrijeme, rekao je i kako će kroz 10 ili 20 godina od ove oluje ostati samo veliki crveni krug, a nekad i samo sjećanje. 

Sljedeći dobar pogled na oluju imat ćemo u travnju, a potom i u srpnju i rujnu sljedeće godine te u prosincu 2020. godine. No, niti jedan od ovih prolazaka za Juno neće biti tako blizu i tako detaljni kao preleti iz srpnja prošle godine.