Obavijesti

Tech

Komentari 9

Sve više kupujemo hibride i električne aute, no rabljeni iz uvoza su benzinci i dizelaši

Sve više kupujemo hibride i električne aute, no rabljeni iz uvoza su benzinci i dizelaši
3

Udio hibrida u novoregistriranim vozilima tako je narastao s 9,9 posto na 11,6 posto, udio električnih vozila s 1,3 na 1,7 posto, a udio hibrida s vanjskim punjenjem povećao se minimalno, s 1,1 na 1,2 posto

VIDEO

Prema podacima Centra za vozila Hrvatske za prvu polovicu 2023. godine, među 72.905 novoregistriranih vozila u kategoriji M1 koja obuhvaća osobna vozila, zabilježeno je 34.503 novih vozila i 38.402 rabljenih vozila. Zanimljivi su podaci o broju novoregistriranih električnih i hibridnih vozila koji ukazuju da se udio osobnih automobila (vozila kategorije M1) s električnim te hibridnim pogonom i dalje postojano povećava.

Sisak: Sve više električnih automobila koristi punionicu

Među osobnim automobilima (M1 kategorija) u prvoj polovici 2023. godine, bilo je 8.493 osobnih automobila na hibridni pogon. Električni pogon bio je zastupljen kod 1.217 osobnih automobila, a među novoregistriranim vozilima, plug-in hibrida bilo je 878. U odnosu na prvu polovicu 2022. godine, u prvoj polovici ove godine došlo je do povećanja udjela osobnih vozila s električnim i hibridnim pogonom. Udio hibrida u novoregistriranim vozilima tako je narastao s 9,9 posto na 11,6 posto, udio električnih vozila s 1,3 na 1,7 posto, a udio hibrida s vanjskim punjenjem povećao se minimalno, s 1,1 na 1,2 posto.

 

Razlike postoje i između novih te rabljenih novoregistriranih osobnih vozila. Među novima, u prvoj polovici godine registrirano je čak 20,8 posto hibrida, 2,7 posto vozila s električnim pogonom i 1,4 posto hibrida s vanjskim punjenjem. Među rabljenim osobnim vozilima, udio "ekološki prihvatljivijih vozila" bio je značajno manji. Tako je hibrida bilo tek 3,5 posto, hibrida s vanjskim punjenjem 1 posto, a električnih vozila 0,8 posto.

Cestovni prijevoznici prosvjeduju; od jutra usporena vožnja kroz Zagreb

„Iako se na prvi pogled čini da su trendovi pozitivni, ovako mali apsolutni broj novoregistriranih vozila ne može povoljno utjecati na prosječnu starost vozila za koju očekujemo porast u 2023. godini. Međutim to ne znači da su prosjeku stara vozila neispravna, već da ih je potrebno redovito održavati i ulagati u njih kako bi ih održali na tehnološko-sigurnosnoj razini što bližoj onoj u vrijeme njihove proizvodnje.“, ovom je prigodom istaknuo je Tomislav Škreblin, pomoćnik Uprave za tehničke poslove Centra za vozila Hrvatske.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Hrvat u Australiji za 24sata: 'Za nastup Baby Lasagne u Malmöu probudit ćemo se u tri ujutro!'
LUDI ZA EUROSONGOM

Hrvat u Australiji za 24sata: 'Za nastup Baby Lasagne u Malmöu probudit ćemo se u tri ujutro!'

Jordan, Michael i Hrvat s australskim državljanstvom Antony veliki su fanovi Eurosonga i prate ovo natjecanje već 20-ak godina. Baby Lasagna im je hit, a zbog njegovog nastupa, ali i drugih, ustat će u 3 ujutro!