Obavijesti

Tech

Komentari 0

Šveđani u Koprivnici: Igrali su košarku i popravljali televizore

Šveđani u Koprivnici:  Igrali su košarku i popravljali televizore
2

Švedski srednjoškolci proveli su tri tjedna u Obrtničkoj školi u Koprivnici na razmjeni u sklopu programa Erasmus+. Kažu kako uz jutarnju kavu više ne jedu kolače

VIDEO

Boravak u Koprivničkoj Obrtničkoj školi ostat će nam u sjajnoj uspomeni, jer smo na svakom koraku bili okruženi pažnjom domaćina koji su se trudili da nam ništa ne nedostaje, rekla su četiri studenta iz Kraljevine Švedske: Tim Jansson, Viktor Svärd Johansson, Wilhelm Lundin i William Harj.
Posjetili smo ih posljednji dan njihova trotjednog boravka. Vraćaju se u svoju školu - Skola NTI gymnasiet u gradu Karlstadu. U razgovoru s njima primijetili smo da su tijekom boravka poprimili i neke naše navike - da bi popili jutarnju kavu više ne trebaju kolač, kako to inače rade u domovini. Kažu, nije im ništa nedostajalo, osim što je temperatura kod nas za 15-ak stupnjeva viša nego u Skandinaviji pa su u pravilu bili lakše odjeveni od Koprivničana.
- Kolege u školi su sjajni. U tvrtki STS, gdje smo bili na praksi, stekli smo dojam kao da smo tamo mjesecima. Imali smo vremena i za druženje, igranje košarke, a jedan od nas je našao i partnere za džogiranje. Poslijepodneva smo provodili kao i u Švedskoj, uglavnom na računalu, jer to nam je i budući posao – pojasnili su. Domaćin i organizator dolazne mobilnosti Erasmus+ švedskim učenicima je Obrtnička škola Koprivnica na čelu s prof. Dubravkom Jakupec.

svedjani


- Tijekom boravka u Koprivnici učenici stječu znanja iz područja računala, mobitela i tableta, a praksu su imali u tvrtki STS, specijaliziranoj za popravak elektroničke i komunikacijske opreme. Istraživali su kvarove u popravku pametnih telefona i tableta, testirali baterije za pametne telefone, rasklapali i sastavljali televizore - pojasnila nam je Jakupec što su radili mladi Skandinavci.
U 11 godina, koliko se provodi projekt Erasmus +, priliku za usavršavanjem i stručnom edukacijom imali su 150 učenika i 15 nastavnika. Cilj mobilnosti je povezati se s drugim školama radi izmjene iskustva. To su učinili već sa školama u Sloveniji, Mađarskoj, Francuskoj, Češkoj, Španjolskoj, Velikoj Britaniji i Švedskoj.
Ravnatelj Zlatko Martić rekao je kako je škola dvostruka dobitnica nagrade “Šegrt Hlapić” za najbolju školu - izvođača programa za obrtnička zanimanja.

Pokretanje videa...

02:45
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Veliki dan za male izumitelje i STEM-ovce: Pokazat će što su naučili u Školi budućnosti
INNOVATION DAY 2024.

Veliki dan za male izumitelje i STEM-ovce: Pokazat će što su naučili u Školi budućnosti

Veliki edukativni projekt STEMwave završava spektakularnim dograđajem u subotu 11. svibnja u Infobipovom kampusu "Alfa Centauri" u Zagrebu

Imaju i simulator leta: Ludbreg je dobio Newtonovu sobu kakvih u svijetu ima samo 45
JEDINI U HRVATSKOJ

Imaju i simulator leta: Ludbreg je dobio Newtonovu sobu kakvih u svijetu ima samo 45

Najmodernija oprema za učenje i koncept norveškog obrazovanja primjenjivat će se u nedavno otvorenom Regionalnom znanstvenom centru za osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje LORI
Školarine za privatne gimnazije dosežu i do 4500€, no rezultati na maturi nisu tako sjajni
POČINJU UPISI

Školarine za privatne gimnazije dosežu i do 4500€, no rezultati na maturi nisu tako sjajni

Privatne gimnazije nude manje razrede, suvremene programe i orpremu, ali ne ostvaruju vrhunske rezultate na državnoj maturi. Roditelji često biraju privatne škole jer im djeca nemaju dovoljno dobar prosjek