Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
0 komentara

Šveđani u Koprivnici: Igrali su košarku i popravljali televizore

Švedski srednjoškolci proveli su tri tjedna u Obrtničkoj školi u Koprivnici na razmjeni u sklopu programa Erasmus+. Kažu kako uz jutarnju kavu više ne jedu kolače

svedjani
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
0 komentara

Boravak u Koprivničkoj Obrtničkoj školi ostat će nam u sjajnoj uspomeni, jer smo na svakom koraku bili okruženi pažnjom domaćina koji su se trudili da nam ništa ne nedostaje, rekla su četiri studenta iz Kraljevine Švedske: Tim Jansson, Viktor Svärd Johansson, Wilhelm Lundin i William Harj.
Posjetili smo ih posljednji dan njihova trotjednog boravka. Vraćaju se u svoju školu - Skola NTI gymnasiet u gradu Karlstadu. U razgovoru s njima primijetili smo da su tijekom boravka poprimili i neke naše navike - da bi popili jutarnju kavu više ne trebaju kolač, kako to inače rade u domovini. Kažu, nije im ništa nedostajalo, osim što je temperatura kod nas za 15-ak stupnjeva viša nego u Skandinaviji pa su u pravilu bili lakše odjeveni od Koprivničana.
- Kolege u školi su sjajni. U tvrtki STS, gdje smo bili na praksi, stekli smo dojam kao da smo tamo mjesecima. Imali smo vremena i za druženje, igranje košarke, a jedan od nas je našao i partnere za džogiranje. Poslijepodneva smo provodili kao i u Švedskoj, uglavnom na računalu, jer to nam je i budući posao – pojasnili su. Domaćin i organizator dolazne mobilnosti Erasmus+ švedskim učenicima je Obrtnička škola Koprivnica na čelu s prof. Dubravkom Jakupec.

svedjani | Autor: Damir Spehar/PIXSELL Foto: Damir Spehar/PIXSELL
- Tijekom boravka u Koprivnici učenici stječu znanja iz područja računala, mobitela i tableta, a praksu su imali u tvrtki STS, specijaliziranoj za popravak elektroničke i komunikacijske opreme. Istraživali su kvarove u popravku pametnih telefona i tableta, testirali baterije za pametne telefone, rasklapali i sastavljali televizore - pojasnila nam je Jakupec što su radili mladi Skandinavci.
U 11 godina, koliko se provodi projekt Erasmus +, priliku za usavršavanjem i stručnom edukacijom imali su 150 učenika i 15 nastavnika. Cilj mobilnosti je povezati se s drugim školama radi izmjene iskustva. To su učinili već sa školama u Sloveniji, Mađarskoj, Francuskoj, Češkoj, Španjolskoj, Velikoj Britaniji i Švedskoj.
Ravnatelj Zlatko Martić rekao je kako je škola dvostruka dobitnica nagrade “Šegrt Hlapić” za najbolju školu - izvođača programa za obrtnička zanimanja.

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Možda vas zanima i ovo:
Message