Obavijesti

Tech

Komentari 29

Svemirska nacija Asgardia već ovog ljeta poletjet će u orbitu

Svemirska nacija Asgardia već ovog ljeta poletjet će u orbitu
3

Asgardia bi trebala biti prva država nastala iz virtualnog svijeta. Dosad imaju skoro 230.000 državljana, a u viziji njenog pokretača je baza u svemiru i na Mjesecu

VIDEO

Svemirska nacija Asgardia jednog dana planira imati bazu na Mjesecu i vlastitu postaju u orbiti, no početak će im biti nešto skromniji. Ove godine planiraju lansirati svoj prvi satelit i on će u svemir nositi ustav, zastavu i podatke o građanima Asgardije. Njih je sada skoro 230.000. 

Asgardiju je osnovao ruski znanstvenik Igor Ašurbejli, a ovih je dana rekao kako će njihov satelit Asgardia-1 u rujnu ponijeti Orbitalova Cygnus OA-8 letjelica. Maleni satelit dimenzija je 10x10x20 centimetara i ima osam baterija te četiri solarna panela. Nakon što ga lansiraju, Asgardijin prvi fizički trag u svemiru bit će 500 kilometara iznad Zemlje. 

Ašurbejli se nada da će izraditi i sustav obrane Zemlje od asteroida, solarnih baklji i svemirskog smeća, a već znaju i kako bi trebala izgledati postaja. Ona će imati četiri razine, no detalje bi ove jeseni trebalo otkriti asgardijsko ministarstvo znanosti. Kako bi približili svoju viziju, objavili su i skice postaje i svojih letjelica kojima bi se spuštali na Mjesec. 

Građani države, koja je ime dobila po domu bogova iz nordijske mitologije, 18. lipnja su mogli glasovati o Ustavu i ratificirati ga, a taj dan će biti i nacionalni praznik. Od svih ljudi koji su zatražili državljanstvo, čak 80 posto su muškarci među kojima su najbrojniji oni između 18 i 35 godina. 

Inače, cijeli projekt financira Ašurbejlijev neprofitni Međunarodni zrakoplovni istraživački centar (AIRC) iz Beča. No, nije poznato kako bi se projekt dalje trebao financijski održavati. Sljedeće godine planiraju predati i zahtjev za članstvo u UN-u.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug
ZASPALI ZBOG GREŠKE

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug

Apple je potvrdio da su upoznati s problemom. No još nije poznato zbog čega se uopće kvar pojavio i što korisnici mogu poduzeti dok ne stigne rješenje

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci
BIJES U ARPANETU

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci

Na današnji dan 1978. godine Gary Thuerk iz tvrtke DEC postao je prvi (poznati) spammer. Umjesto da šalje zasebnu poruku svakom primatelju, poslao je poruku na skoro 400 ljudi
Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'
PROPUTOVAO 194 DRŽAVE

Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'

eSIM je digitalna SIM kartica koja omogućava aktivaciju podatkovnog plana operatera bez upotrebe fizičke SIM kartice. - U fokusu nam je kvaliteta povezanosti, 5G mreža gdje god je to moguće - rekao nam je Iličić.