Obavijesti

Tech

Komentari 20

Svemirska utrka: Indija je prva azijska zemlja u orbiti Marsa

Svemirska utrka: Indija je prva azijska zemlja  u orbiti Marsa
3

Indija je sa samo 74 milijuna dolara poslala letjelicu na Mars. Više je koštao i film Gravitacija. Uspjeli su letjelicu postaviti u orbitu iz prve, što je iznimno rijetko

VIDEO

Indijska letjelica Mars Orbiter uspješno je u srijedu ušla u orbitu oko Crvenog planeta. Indija je time postala prva zemlja koja je u svom prvom pokušaju došla na Mars, ali i prva azijska zemlja koja je stigla do Marsa. 

Veliki uspjeh u kontroli misije u Bangaloreu pratio je i premijer Narendra Modi, koji je rekao kako su uspješno vodili letjelicu rutom koja je poznata malom broju ljudi.

Indijska organizacija za istraživanje svemira (ISRO) eksplodirala je od oduševljenja nakon što su saznali da je letjelica Mangalyaan (vozilo za Mars) uspješno ušla u orbitu, jer su prije njih jedino SAD, Europa i Sovjeti uspješno poslali letjelice na Mars. A čak ni one nisu bile iznimno uspješne.

- Izgledi su bili protiv nas. Od 51 misije, samo 21 je bila uspješna, no uspjeli smo - rekao je Modi. 

No, Indija je pokazala i da se s malim proračunom može na Mars. Misija je imala proračun od 74 milijuna dolara, što je samo dio od divovskih 671 milijun dolara koliko je koštala NASA-ina misija MAVEN, koja je također ovih dana stigla na Mars, piše CNN.

Usporedbe radi, Indija je uspjela potrošiti manje novca da bi poslala letjelicu na Mars, nego što je koštao film Gravitacija (oko 100 milijuna dolara), čime se ljetos hvalio premijer Modi.

Letjelica će iz orbite Marsa mapirati njegovu površinu i proučavati atmosferu, a misija će se moći pratiti i na službenom Twitteru Mars Orbitera. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug
ZASPALI ZBOG GREŠKE

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug

Apple je potvrdio da su upoznati s problemom. No još nije poznato zbog čega se uopće kvar pojavio i što korisnici mogu poduzeti dok ne stigne rješenje

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci
BIJES U ARPANETU

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci

Na današnji dan 1978. godine Gary Thuerk iz tvrtke DEC postao je prvi (poznati) spammer. Umjesto da šalje zasebnu poruku svakom primatelju, poslao je poruku na skoro 400 ljudi
Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'
PROPUTOVAO 194 DRŽAVE

Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'

eSIM je digitalna SIM kartica koja omogućava aktivaciju podatkovnog plana operatera bez upotrebe fizičke SIM kartice. - U fokusu nam je kvaliteta povezanosti, 5G mreža gdje god je to moguće - rekao nam je Iličić.