Obavijesti

Tech

Komentari 130

Svemirska utrka: Rusi i Kinezi skupa grade postaju na Mjesecu

Svemirska utrka: Rusi i Kinezi skupa grade postaju na Mjesecu

Kineska i ruska svemirska agencija u utorak su potpisale ugovor o gradnji svemirske postaje koja će biti na Mjesecu ili u njegovoj orbiti, no još nije poznato kad bi trebala uopće početi gradnja

NASA se želi vratiti na Mjesec koji će im biti odskočna daska za Mars, japanski milijarder sa skupinom turista planira let oko Mjeseca, a Rusija i Kina danas su stavili potpis na ugovor o zajedničkog gradnji svemirske postaje na Mjesecu - ili u njegovoj orbiti. 

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

01:10

Ruska i kineska svemirska agencija zajednički će dogovoriti planiranje, dizajn, konstrukciju i rad postaje te će je zajednički graditi i njome upravljati. China Daily prenosi da obje nacije žele otvoriti postaju međunarodnoj suradnji kako bi mogla služiti kao platforma koja će osnažiti znanstvenu razmjenu i podržati mirno istraživanje i razvoj u svemiru. 

Kinezi žele dijeliti uzorke tla s Mjeseca, ali ne i sa Amerima
Kinezi žele dijeliti uzorke tla s Mjeseca, ali ne i sa Amerima

Još nije poznato hoće li baza biti na površini Mjeseca ili u njegovoj orbiti, ali će služiti za opsežna istraživanja i demonstracije tehnologija. 

Rusija i Kina u istraživanju svemira surađuju već godinama, a zajednički će raditi i na sljedećim misijama Chang'e 7 i Luna 26 koje su planirane za 2024. godinu. Obje države planiraju istraživati južni pol Mjeseca. Dok će Rusi poslati orbiter, Kina planira spustiti rover.