Obavijesti

Tech

Komentari 2

Tehnologija i moda: Pametna odjeća šalje zagrljaje na daljinu

Tehnologija i moda: Pametna odjeća šalje zagrljaje na daljinu
4

Odjeća bojom otkriva intenzitet vježbanja ili zagađenje u gradu, a pri dizajniranju se koriste razni senzori, uređaji za skupljanje energije, specijalne tkanine i gadgeti

VIDEO

Nizozemski dizajneri Erik de Nijs i Tim Smit s novim modelom hlača udovoljili su geekovima koji se i na nekoliko trenutaka teško odvajaju od računala. Na prednjem dijelu, odmah ispod pojasa u tkaninu je integrirana potpuno funkcionalna tipkovnica i zvučnici, a miš je smješten u zadnjem džepu. S hlačama ‘Beauty and the Geek’ korisnici više neće trebati biti ‘prilijepljeni’ za neudobnu stolicu, već će računalom moći upravljati i iz udobnog naslonjača ili u pokretu. Kombinaciju mode i tehnologije sve više koriste i proizvođači  sportske odjeće. 

Dizajnerica Kerri Wallace izradila je komplet ‘Motion response’ koji uz pomoć ugrađenih dioda mijenja boju tkanine ovisno o temperaturi tijela i otkucajima srca. Spektar boja proteže se od tirkizno plave sve do crne te sportašu pokazuje intenzitet vježbanja. Za one koji od vježbanja više vole spavanje dizajner i izumitelj Alexander Reeder napravio je pidžamu koja komunicira s pametnim telefonom i očitava stadij sna. Informacije šalje na mobitel partnera čak i ako je na drugoj strani svijeta.  

Tipkovnica se ne može skinuti

Futuristički hlače koštat će oko 2200 kuna, a budući da je ugrađena tipkovnica potpuno fleksibilna nisu teške za nošenje. Mana je što se tipkovnica ne može skinuti ako se ne koristi. U zadnji desni džep smješta se miš koji je s hlačama povezan s elastičnom trakom. S računalom komunicira bežično, a ne smeta ni dok čovjek sjedi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tamnoplava majica otkriva zagađenje

Studenti Nien Liam i Sue Ngo sa Sveučilišta New York dizajnirali su majicu s ugrađenim senzorom koji očitavaju razinu ugljičnog dioksida. Na majici je slika srca, a ako je zagađenje preveliko puni se plavom bojom.

Poprskana haljina upija zagađenje 

Kemičar Tony Ryan i dizajnerica Helen Storey napravili su atraktivnu haljinu koja ne detektira zagađenje, ali sprečava posljedice. Poprskana je s posebnim sprejom koji sadrži i titanij dioksid koji služi kao katalizator opasnih kemikalija.

Odjeća komunicira i s mobitelima

Osim na odjeći moderna tehnologija nije zaobišla niti druge modne dodatke poput naočale za sunčanje ili vid. Svi koji sa stadiona prate sportske događaje poželjet će futurističke naočale Sports EyeTap koje omogućuju fokusiranje pogleda na svakog igrača na terenu. Bežično se spajaju s bazom podataka pa će u gornjem kvadratiću prikazati i relevantnu statistiku što će posebno cijeniti sportski novinari. 

Osim sportskih podataka na daljinu se mogu poslati čak i zagrljaji. Dizajneri i izumitelji Ryan Genz i Francesca Rosella napravili su majicu koja pomoću senzora ‘hvata’ temperaturu tijela i otkucaje srca te stvara romantičan osjećaj dodira i topline. Pomoću mobilne aplikacije te se informacije dalje šalju prema udaljenom partneru ili prijatelju, a on prima zagrljaj pun emocije bez obzira gdje se nalazio. Čak i ako partner nema istu ‘Hug Shirt’ majicu primit će barem smajlića na mobitelu.  

U odjeći zamke za bakterije

Kemijski inženjer Juan P. Hinestroza otkrio je kako nanomolekule vezane za određene pamučne materijale  uništavaju bakterije. 

Ne smeta mu ni najjača zima

Komunikacijski gadget AK-39 može se staviti na bilo koju jaknu, a ne smetaju mu i najgori vremenski uvjeti.   

Virtualni mačevi režu kao pravi 

Bob Ladrach napravio je mačeve i štitove koji su osjetljivi na pokrete i s kojima se moguće zabaviti u virtualnoj stvarnosti. 

Haljina inspirirana futurističkim namještajem

Moderna elektronička haljina kuće Sharewear samim dizajnom naglašava i propituje spoj tehnologije i mode. Dijelovi su spojeni magnetima, a lampa baca razna svjetla. 

Nanotehnologijom protiv hladnoće 

Dizajner Tine Beez u izradi odjeće koristi i nanotehnologiju pa se ‘pametni’ materijali prilagođavaju temperaturi ili poboljšavaju cirkulaciju, a jednako su udobni za nošenje

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković