Obavijesti

Tech

Komentari 7

Tehnološke palače: Sjedišta s vizijom ili simboli rasipništva?

Tehnološke palače: Sjedišta s vizijom ili simboli rasipništva?
9

Apple, Facebook, Google i Amazon planiraju sjedišta na koja će potrošiti golemi novac. Neki kažu da će to biti spomenik rasipništva, a drugi da su to dobri potezi

VIDEO

Tržišna bitka najvećih tehnoloških kompanija mijenja svijet tehnologije, ali lako bi mogla promijeniti i izgled ureda budućnosti. Četiri najveće tvrtke, Apple, Amazon, Google i Facebook grade nova sjedišta kompanija koja su prilično jasan prikaz moći. 

Amazon je ovog tjedna otkrio planove za zgradu koja je spoj tri sfere, a izgledom prije podsjeća na staklenik nego na uredsku zgradu. Time su se pridružili Appleovom novom sjedištu koje izgleda kao svemirski brod koji je sletio na Zemlju te novom sjedištu Facebooka koje dizajnira Frank Gehry te novom Googleplexu. 

- Ovime šalju izjavu da su posebni i drugačiji. Poručuju da su promijenili svijet i da će to nastaviti činiti - rekla je Margaret O'Mara, sa sveučilišta u Washingtonu. Dodaje da su ove zgrade i odraz golemih bankovnih računa.

No, u konačnici ove bi zgrade mogle ostati tek skupi spomenik nečije taštine i gubitka fokusa na ono što je bio osnovni posao na kojem su izgradili svoj uspjeh, piše Reuters.

Tehnološki investitori kažu kako tvrtke obično grade velebna zdanja kad odlično posluju i na vrhuncu su vrijednosti. Bill Smead iz tvrtke Smead Capital Management kaže kako tvrtke s prevelikom kapitalizacijom često ne djeluju dobro, a čelnici rasipaju novac. 

Velebna zdanja

Amazon je zgradu prikazao urbanistima u Seattleu ovog tjedna, a tri sfere visoke su skoro 30 metara te će biti smještene ispred tri nova nebodera. U sfere će smjestiti obilje bilja te radnike. Ovdje će biti 6000 kvadratnih metara prostora, a na prva dva kata bit će trgovine, dok će preostala tri zauzeti uredski prostori, kantina i prostori za odmor. 

Google je prerastao svoje sjedište u Silicijskoj Dolini te žele u blizini graditi novi Googleplex od 102.000 kvadratnih metara. Sastoji se od devet savinutih pravokutnih zgrada s krovovima koji su povezani mostovima. Objekt je dizajniran tako da radnicima ne treba više od dvije i pol minute do drugog kolege. 

Facebook će uz svoj kampus u Menlo Parku graditi novi otvoreni objekt. Golema zgrada bit će kao hala u kojoj radnik ne mora proći ni jedna vrata da bi došao do kolege na drugom kraju zgrade, a na njenom vrhu će se smjestiti park. 

Appleov plan je najambiciozniji, a predviđa stakleni prsten s 260.128 kvadratnih metara prostora. U planiranje zgrade bio je uključen i Steve Jobs prije smrti 2011. godine. Navodno bi zgrada mogla koštati i 5 milijardi dolara. 

Produktivnost će se isplatiti?

Dok je ranije bilo kompanija koje su zapale u velike probleme nakon što su krenule u posao s novim sjedištima, neki kažu da su ove nove kompanije ipak pametnije u gradnji vlastitih zgrada i razmišljanju u produktivnosti i energiji.

- Kako rastu energetski troškovi, oni shvaćaju da te zgrade moraju trajati dulje. Radnici su produktivniji u pravim uvjetima i to može biti skuplje, ali ako je rezultat 5 posto veća produktivnost, to je pametan potez - kaže John Barton sa Stanforda. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Hrvati osmislili aplikaciju za sve ljude u dijaspori: 'Bilo da tražite posao ili želite pronaći zabavu'
APPUCINOO APLIKACIJA

Hrvati osmislili aplikaciju za sve ljude u dijaspori: 'Bilo da tražite posao ili želite pronaći zabavu'

Jedan od ključnih ciljeva Appucinoo aplikacije je omogućiti privatnim korisnicima jednostavniji put do različitih djelatnosti i usluga s njihovog govornog područja, kažu nam osnivači

Na ovogodišnji .debug dolazi 120 govornika i najveće zvijezde iz regionalne tech zajednice
100 PREDAVANJA U DVA DANA

Na ovogodišnji .debug dolazi 120 govornika i najveće zvijezde iz regionalne tech zajednice

Najveći interes posjetitelja očekuje se za tri keynote predavanja osnivača globalno najuspješnijih IT kompanija iz Hrvatske, Srbije i BiH: Infobipa, Nordeusa i NSofta, odnosno Izabela Jelenića, Branka Milutinovića i Igora Krezića.
Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti