Teleskop Kepler 6 godina će tražiti drugu "Zemlju" | 24sata
Obavijesti

Tech

Komentari 5

Teleskop Kepler 6 godina će tražiti drugu "Zemlju"

Teleskop Kepler 6 godina će tražiti drugu "Zemlju"
6

NASA je kasno u petak lansirala u Zemljinu orbitu teleskop koji će tražiti planete slične Zemlji na kojima je moguć život. Tražit će ih u Mliječnoj stazi

VIDEO

NASA je kasno u petak lansirala u Zemljinu orbitu teleskop Kepler koji će pokušati tražiti planete slične Zemlji na kojima je moguć život i koje se nalaze u orbiti oko zvijezda. Vijest o lansiranju objavljena je na blogu Kepler projekta na internetu.
Misija Kepler, koja je nazvana prema njemačkom astronomu iz XVII. stoljeća Johannesu Kepleru, usmjerena je na oko 100.000 zvijezda u galaksiji Mliječni put za koju znanstvenici vjeruju da bi mogla imati planete koje kruže u zoni pogodnoj za život.
Teleskop će tražiti pokretne sjene na zvijezdama koje bi ukazivale na kretanje planeta i pomogle u mjerenju dužine orbita.
- Ukoliko kruži vrlo brzo, to znači da je planet jako vruć - kazao je William Borucki, čelni istraživač za Kepler projekt iz NASA-e.
- Ako planet pak ima dug orbitalni period, znači da je hladan i vjerojatno zamrznut zauvijek.
Misija će eliminirati oba ekstrema, budući da znanstvenici traže planete koji "nisu ni prevrući, ni prehladni, već baš kako treba", kazao je Borucki.
Planirano je da misija vrijedna 591 milijun dolara traje tri i pol godine, no Kepler kamera podešena je da traje šest godina u slučaju produljenja misije, kazali su znanstvenici NASA-e.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5

VIDEO

Simptomi srčanog udara za žene i muškarce - znakovi se mogu javiti čak i tjednima ranije
KAKO SI POMOĆI DO HITNE

Simptomi srčanog udara za žene i muškarce - znakovi se mogu javiti čak i tjednima ranije

Simptomi srčanog udara kod muškaraca su snažna bol u prsima, bol u lijevoj ruci ili čeljusti, te otežano disanje. I žene to mogu osjetiti, no bol kod njih može biti više difuzna, te se širiti na ramena, vrat, ruke...

Razlozi zbog kojih odrasli braća i sestre prestanu razgovarati
PREKID ODNOSA

Razlozi zbog kojih odrasli braća i sestre prestanu razgovarati

U mnogim obiteljima dođe do prekida odnosa između braće i sestara. Ponekad loš odnos iz djetinjstva preraste u ogorčenost, a nekada je to naprosto različitost u karakterima
Svaki znak ima vladara: Sunce hrabrost daje Lavu, Ovnu Mars
IMA NEKA TAJNA VEZA

Svaki znak ima vladara: Sunce hrabrost daje Lavu, Ovnu Mars

Vladajući planet je šef vašeg znaka. Budući da Mjesec predstavlja arhetip majke - Rak je brižan prema najmilijima, Jupiter donosi sreću Strijelcu, a Neptun je Ribe nagradio umjetničkim talentima